Alibaba daje za ‘zajednički prosperitet’ Kineza 15,5 milijardi dolara

Kineski tehnološki div Alibaba podržat će sa 15,5 milijardi dolara napore države i predsjednika Xi Jinpinga za postizanje ‘zajedničkog prosperiteta’ svih građana.

Alibaba je utvrdila 10 specifičnih zadataka koje planira da postigne (EPA)

Kineski tehnološki div Alibaba podržat će sa 100 milijardi juana (15,5 milijardi dolara) napore države i predsjednika Xi Jinpinga za postizanje “zajedničkog prosperiteta” svih građana.

Kompanija je najavila da će do 2025. godine uložiti, kako Tanjug prenosi CNN, zapanjujuću sumu novca, pri čemu je kao prioritetne ciljeve navela: inovacije u tehnologiji, ekonomski razvoj, “visokokvalitetnu zaposlenost”, podršku ranjivim grupama stanovništva i osnivanje posebnog razvojnog fonda.

Specifični zadaci

Kompanija je također utvrdila 10 specifičnih zadataka koje planira da postigne, počev od povećanja tehnoloških ulaganja u manje razvijene regije zemlje, preko poboljšanja blagostanja radnika u privredi, do rada na ubrzanju rasta malih preduzeća i poljoprivrede.

Alibaba će također formirati “Radnu grupu za unapređenje prosperiteta”, na čijem će čelu biti predsjednik i izvršni direktor kompanije Danijel Zhang.

“Alibaba je imala korist od snažnog društvenog i ekonomskog napretka Kine u posljednih 22 godine. Čvrsto vjerujemo da će, ako društvu i ekonomiji ide dobro, i Alibabi biti dobro”, naveo je Zhang u saopštenju, dodajući da kompanija želi da da svoj dio doprinosa kako bi podržala ostvarenje zajedničkog prosperiteta kroz visokokvalitetan razvoj.

 

Izvor: Agencije