YouTube zabranio ‘antivakserski’ sadržaj

YouTube je već obrisao više od 133 hiljade videa o vakcinisanju, a za moderiranje sadržaja zaposleno je nekoliko hiljada ljudi.

Vlasti diljem svijeta kritizirale su YouTube i društvene mreže poput Facebooka i Twittera što nisu činili dovoljno za sprječavanje širenja lažnih zdravstvenih informacija na svojim stranicama (Reuters)

Nakon što je uklonio sav sadržaj protivnika vakcinisanja protiv COVID-a 19, YouTube je blokirao i neprovjerene kritike drugih vakcina, saopćio je internetski gigant u srijedu, prenosi Hina.

Ta videoplatforma u vlasništvu Googlea time je zabranila tvrdnje o opasnosti ili neučinkovitosti vakcina za bolesti poput ospica, odobrenih od regulatornih tijela.

Osim sadržaja, na toj videoplatformi koja je u vlasništvu Googlea zabranjeni su i kanali istaknutih protivnika vakcinisanja, piše Washington Post u srijedu, pozivajući se na potpredsjednika YouTubea za globalno povjerenje i sigurnost Matta Halprina.

On je kazao kako tvrtka nije ranije zabranila ‘antivakserski’ sadržaj jer je bila usredotočena na vakcine protiv COVID-a 19, prenosi Post.

Obrisano 133 hiljade videa

Halprin je dodao da će YouTube nakon uvođenja novih pravila i dalje omogućavati ljudima da govore o svojim osobnim iskustvima, poput majki koje govore o nuspojavama koje je njihovo dijete doživjelo nakon primanja vakcine, kao i naučne rasprave o vakcinama i neuspjehe vakcina u povijesti medicine.

Zabranjeni su kanali Roberta F. Kennedyja mlađeg, nećaka slavnog predsjednika i istaknutog protivnika vakcinisanja, te Josepa Mercole, također slavnog ‘antivaksera’.

Vlasti diljem svijeta kritizirale su YouTube i društvene mreže poput Facebooka i Twittera što nisu činili dovoljno za sprječavanje širenja lažnih zdravstvenih informacija na svojim stranicama, piše Reuters.

Halprin je u srijedu rekao da je YouTube već obrisao više od 133 hiljade videa o vakcinisanju, a za moderiranje sadržaja zaposleno je nekoliko hiljada ljudi, uz algoritme koji prepoznaju tekst i sliku.

Izvor: Agencije