Turska i Ukrajina prave centar za održavanje dronova

Ukrajina i turska kompanija Baykar potpisali memorandum o izgradnji i opremanju zajedničkog centra za testiranje, održavanje, remont i modernizaciju dronova, kao i obuku osoblja.

Turske veze s Ukrajinom izazvale su nezadovljstvo Rusije, koja je upozorila Ankaru u maju da ne podstiče ono što je Moskva nazvala "militarističkim osećanjima" u Kijevu (Anadolija)

Ukrajina je danas potpisala memorandum sa Ankarom o uspostavljanju zajedničkih centara za obuku i održavanje za turske naoružane bespilotne letjelice, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Tanjug.

“U prisustvu predsjednika Zelenskog potpisan je memorandum o saradnji između Ministarstva odbrane Ukrajine i kompanije Baykar o izgradnji i opremanju zajedničkog centra za testiranje, održavanje, remont i modernizaciju dronova, kao i obuku osoblja, koji je povezan sa korištenjem bespilotnih letelica bajraktar”, navodi se u saopštenju.

Kako je poručeno iz kabineta predsjednika, memorandum predstavlja korak ka zajedničkoj ukrajinsko-turskoj proizvodnji dronova.

“Dugo smo čekali ovaj trenutak. Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu. Ovo je važan događaj za nas”, saopštio je Zelenski nakon potpisivanja memoranduma sa Baykarom.

Ukrajina kupila turske dronove

Ukrajina je ranije kupila turske udarne dronove “bajraktar”, kompanije Baykar, kako bi ojačala svoje oružane snage u borbi protiv separatista koje podržava Rusija u ratu u istočnom regionu Donbasa.

Turske veze s Ukrajinom izazvale su nezadovoljstvo Rusije, koja je upozorila Ankaru u maju da ne podstiče ono što je Moskva nazvala “militarističkim osjećanjima” u Kijevu.

Baykar je prodao svoj naoružani dron Bajraktar TB2 Azerbejdžanu, Ukrajini, Kataru i Libiji, a Kanada je u aprilu uvela ograničenja za izvoz u Tursku za svoju odbrambenu industriju, nakon što je zaključila da su njenu opremu koristile azerbejdžanske snage koje su se borile protiv Armenije u regionu Nagorno-Karabaha.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada