Tihanovskaja, Thunberg i Reporteri favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Eksperti smatraju da najveće šanse ima čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja.

Svetlana Tihanovskaja se bori protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka od prošle godine (EPA)

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi završiti u rukama bjeloruske disidentice u egzilu Svetlane Tihanovskaje, klimatske aktivistkinje Grete Thunberg ili Reportera bez granica, kazali su u srijedu norveški stručnjaci za nagradu.

Dobitnika nagrade vrijedne milion američkih dolara bira peteročlani odbor koji imenuje norveški parlament, a bit će poznat 8. oktobra.

Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara neki su od glavnih kandidata, rekao je Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira iz Osla.

“To je u skladu s velikom debatom o važnosti nezavisnog izvještavanja i borbe protiv lažnih vijesti za demokratiju”, rekao je.

Priznanje bi mogla dobiti i borba protiv globalnog zagrijavanja, na čelu sa švedskom tinejdžerkom Gretom Thunberg, možda najpoznatijom klimatskom aktivistkinjom na svijetu.

Na listi i Navalni i pokret ‘Black Lives Matter’

“Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zabrinutost da bi štetni učinci klimatskih promjena mogli biti rizik za međunarodni mir i sigurnost”, rekao je Asle Sveen, povjesničar Nobelove nagrade za mir, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

I Sveen i Urdal već su više puta tačno predvidjeli dobitnike nagrada, a obojica su istaknula Tihanovskaju kao jednog od favorita.

Ona je čelnica opozicionog pokreta koji se bori protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka od prošle godine, kada je pobjegla iz domovine nakon predsjedničkih izbora koje opozicija smatra namještenim.

Za nagradu je kandidirano ukupno 329 kandidata, a među njima su i ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni, američka političarka Stacey Abrams, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i pokret “Black Lives Matter”.

Izvor: Agencije

Povezane

Nobelov odbor ne komentira ko je nominiran, ali oni koji su ih nominirali, a među kojima se nalaze članovi parlamenata širom svijeta te bivši dobitnici, mogu otkriti svoje kandidate.

Published On 02 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO