Talibani upozorili SAD zbog kršenja zračnog prostora Afganistana

Privremena talibanska vlada u Afganistanu pozvala je Washington da zaustavi kršenje afganistanskog zračnog prostora kako bi spriječile negativne posljedice.

Napadi američkih bespilotnih letjelica unutar Afganistana su kršenje nacionalne sigurnosti, saopćili su talibani (Reuters)

Privremena talibanska vlada u Afganistanu pozvala je u srijedu Sjedinjene Američke Države da zaustave kršenje afganistanskog zračnog prostora kako bi spriječile negativne posljedice.

Glasnogovornik talibanske vlade Zabihullah Mujahid obratio se saopćenjem, navodeći da napadi američkih bespilotnih letjelica unutar Afganistana predstavljaju kršenje nacionalne sigurnosti, prenosi Anadolija.

“Nedavno smo vidjeli kako SAD krši sva međunarodna prava, zakone i svoje obaveze prema Islamskom Emiratu [Afganistan] u Dohi, u Kataru, dok sveti zračni prostor Afganistana napadaju američke bespilotne letjelice”, rekao je Mujahid, pozivajući Washington da prekine s kršenjima.

Deset osoba ubijeno u napadu dronom

Mujahid je istakao da su države, prema međunarodnim zakonima, jedini vlasnici svog teritorijalnog i zračnog suvereniteta.

“Stoga je Islamski Emirat, kao jedini pravni subjekt Afganistana, čuvar afganistanskog kopnenog i zračnog prostora. Pozivamo sve zemlje, posebno SAD, da se prema Afganistanu odnose u svjetlu međunarodnih prava, zakona i obaveza, uzimajući u obzir međusobno poštivanje i obaveze, kako bi se spriječile bilo kakve negativne posljedice”, dodao je glasnogovornik talibana.

Talibani su prošlog mjeseca zauzeli Kabul i najavili formiranje privremene vlade u septembru, nakon što su američke trupe napustile zemlju 31. augusta.

Sjedinjene Američke Države su 29. augusta izvele napad bespilotnom letjelicom na vozilo humanitarnog radnika Zamarija Ahmadija, zbog sumnje da je povezan s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

SAD je 17. septembra priznao da je u napadu poginulo deset civila, među kojima i humanitarni radnik te sedmero djece.

Porodice odbacile američko ‘saučešće i izvinjenje’

“Sada procjenjujemo da je malo vjerovatno da su vozilo i oni koji su poginuli bili povezani s ISIL-om ili su bili direktna prijetnja američkim snagama”, kazao je načelnik američke Centralne komande, general Frank McKenzie.

McKenzie je izrazio “duboko saučešće” porodicama žrtava te rekao da je napad izveden “u ozbiljnom uvjerenju da će spriječiti neposrednu prijetnju našim snagama i evakuiranima na aerodromu.”

Porodice poginulih u napadu bespilotnom letjelicom odbacile su američko “saučešće i izvinjenje”, nazvavši to ratnim zločinom i zahtijevajući pravdu prema međunarodnom pravu.

Izvor: Agencije