Sjeverna Koreja tvrdi da je ispalila nadzvučni balistički projektil

Južnokorejska vojska potvrdila je da je Sjeverna Koreja ispalila projektil u more sa svoje istočne obale.

Fotografija novorazvijene hipersonične rakete Hwasong-8 za koju su državni mediji rekli da je ispaljena u utorak (KCNA/Reuters)

Testiranje nove sjevernokorejske hipersonične strateške rakete Hvasong-8 ugrožava stabilnost regije, ali to neće odvratiti SAD od traganja za diplomatskim napretkom, izjavio je danas visoki američki diplomatski izaslanik.

“Koordinacija između zainteresovanih strana bit će nastavljena, a aktivnosti Sjeverne Koreje ne mijenjaju stav SAD-a”, poručio je Sung Kim, ambasador SAD u Indoneziji i specijalni izaslanik Washingtona za Sjevernu Koreju tokom virtuelnog skupa o odnosima SAD i Indonezije, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja ispalila je sa svoje istočne obale testnu raketu, a riječ je o novorazvijenom nadzvučnom balističkom projektilu, objavila je u srijedu sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Južnokorejska vojska potvrdila je da je Sjeverna Koreja ispalila projektil u more sa svoje istočne obale, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pjongjang je nakon testiranja novog projektila pozvao SAD i Južnu Koreju da odustanu od “dvostrukih standarda” glede programa naoružanja i ponovno pokrenu diplomatske pregovore.

Jačanje odbrambenih sposobnosti

Razvoj novog projektila nazvanog Hwasong-8 ojačat će odbrambene sposobnosti Sjeverne Koreje, objavila je KCNA.

Na testnom ispaljivanju nije bio prisutan sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un, prema izvještaju agencije.

“Na prvom testnom lansiranju, naučnici su provjerili navigacijske kontrole i stabilnost projektila pri letu”, dodaje se u izvještaju.

Sjeverna i Južna Koreja ispalile su balističke projektile 15. septembra, u posljednjem poglavlju utrke u naoružanju na Korejskom poluotoku u kojoj obje zemlje razvijaju sve sofisticiranije oružje, dok napori za pokretanje diplomatskih pregovora ostaju bez uspjeha.

Izvor: Agencije