Predsjednik Tunisa imenovao prvu ženu za premijera

Najla Bouden Romdhane, prva žena na premijerskom položaju u afričkoj zemlji, preuzet će funkciju u trenutku velike krize.

Protesti protiv Kaisa Saieda nakon što je preuzeo gotovo svu vlast (EPA)

Tuniski predsjednik Kais Saied imenovao je u srijedu Najlu Bouden Romdhane, malo poznatu inženjerku s iskustvom u Svjetskoj banci, za premijerku, skoro dva mjeseca nakon što je preuzeo gotovu svu vlast te su ga njegovi suparnici optužili za državni udar.

Najla Bouden Romdhane, prva žena na premijerskom položaju u Tunisu, preuzet će funkciju u trenutku krize, kada su demokratska tekovine izborene u revoluciji 2011. godine dovedena u pitanje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Istovremeno, javne finansije su, također, dovedene u pitanje.

Po struci inženjerka geologije, Najla Bouden Romdhane je bila odgovorna za provedbu projekata Svjetske banke u Ministarstvu obrazovanja, no njeno je političko iskustvo skromno.

Odavanje počasti ženama u Tunisu

U videoporuci Said je rekao da njenim imenovanjem želi odati počast ženama u Tunisu te je zamolio da predloži kabinet što prije, “jer smo izgubili previše vremena”.

Saied je izabran 2019. godine, a 25. jula ove godine “zamrznuo” je rad Parlamenta, smijenio premijera i preuzeo izvršnu vlast, što su njegovi protivnici označili iznenadnim državnim udarom, ali je on rekao da su ti potezi bili neophodni da se zemlja spasi od kolapsa.

Prošle sedmice je odbacio većinu ustavnih članova, rekavši da može vladati dekretom i sam kontrolirati vladu tokom vanrednog stanja, za koje se ne zna koliko će trajati.

Umanjena uloga premijera

Pod sve je većim domaćim i stranim pritiskom da formira novu vladu.

Iako je Saied imenovao premijerku, agencije podsjećaju da je prošle sedmice rekao da će vlada odgovarati njemu te da može birati i smjenjivati ministre, zbog čega će uloga premijera biti manje važna nego tokom prijašnjih administracija.

Saiedova intervencija dovela je Tunis u ustavnu krizu, izazivajući zabrinutost za budućnost demokratskog sistema, dok je on to ocijenio u skladu s Ustavom i potrebnim zbog “političke paralize, visoke stope COVID-19 i protesta”, obećavši da to neće utjecati na prava.

Izvor: Agencije