Orban očekuje ‘milione’ ilegalnih migranata u Evropi

Mađarski čelnik je rekao kako je ilegalna migracija prijetnja budućnosti država srednje Evrope.

Orban je u srijedu rekao i kako je migrantsko pitanje jedno od triju oko kojih se Višegradska skupina, sastavljena od Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, bori s evropskim vlastima (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu je u Češkoj rekao kako očekuje dolazak „miliona“ migranta iz Afganistana, te da je migrantsko pitanje, uz LGBT prava i zeleni plan za Evropu, bitka koju Višegradska skupina vodi protiv Evropske unije, javljaju agencije.

Orban je stigao u Češku kako bi uoči parlamentarnih izbora iduće sedmice dao podršku premijeru Andreju Babišu, prenosi Hina.

Mađarski čelnik je tokom susreta rekao kako je ilegalna migracija prijetnja budućnosti država srednje Evrope, prenosi agencija AP, kao i da očekuje “milione” izbjeglica iz Afganistana.

„Ne vjerujem da ćemo izbjeći novi val migracije. Iz Afganistana velik dio stanovništva pokušavat će doći u Evropu preko Balkana. Mađarska ne brani samo sebe, već i Češku i Evropu, i nisam se sramio od premijera Babiša zatražiti vojnike, da ih naoruža i pošalje nam ih da brane granicu“, prenosi agencija Beta Orbanovu izjavu.

Babiš pobornik Orbanovog pristupa migracijama

Babiš, jedan od najbogatijih Čeha i pobornik Orbanovog pristupa migracijama, rekao je da je njegova vlada pristala ove sedmice poslati 50 čeških policajaca kako bi s mađarskim branili vanjsku granicu Evropske unije.

Orban je u srijedu rekao i kako je migrantsko pitanje jedno od triju oko kojih se Višegradska skupina, sastavljena od Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, bori s evropskim vlastima.

„Oni ih hoće, mi ne“, kazao je o migrantima.

„Također, mi ne želimo da bili kakvi aktivisti utječu na odgoj naše djece. Migracije, LGBT i zeleni plan za Evropu, to su bitke u kojima moramo pobijediti da bi se naša priča uspjeha srednje Evrope nastavila“, poručio je Orban, referirajući se na plan EU-a o borbi protiv klimatskih promjena.

I mađarskog čelnika uskoro čekaju parlamentarni izbori, najkasnije iduće godine. Na njima će mu se, po prvi put, oporbene stranke suprotstaviti ujedinjene u jedan savez.

‘Nema uspješne njemačke ekonomije bez srednje Evrope’

Orban je u srijedu rekao da će iduće desetljeće pružiti „fantastične prilike“ srednjoj Evropi, prenosi mađarska agencija MTI.

Nekad se vjerovalo da je taj dio kontinenta bespomoćan bez Zapada, no danas zapadne ekonomije ne mogu bez srednje Evrope, smatra mađarski premijer.

„Nema uspješne njemačke ekonomije bez srednje Evrope. Srednja Evropa je ustvari lokomotiva evropske ekonomije“, kazao je čelnik Mađarske, doma za nekoliko njemačkih tvornica automobila koje značajno doprinose BDP-u te zemlje.

Politički i ekonomski značaj srednje Evrope će dodatno rasti, no za to je potrebna saradnja država Višegradske skupine, zaključio je Orban.

Izvor: Agencije