Kremlj: Uklanjanje njemačkih kanala ruskog RT-a sa YouTubea je cenzura

Rusija je zaprijetila da će blokirati YouTube nakon što su RT-ovi kanali na njemačkom jeziku obrisani zbog širenja dezinformacija o COVID-19.

Rusija je zaprijetila da će blokirati YouTube (EPA)

Kremlj je u srijedu odluku YouTubea o uklanjanju njemačkih kanala ruskog državnog medija RT-a nazvao kršenjem ruskog zakona i cenzurom.

YouTube je u utorak objavio da su RT-ovi kanali prekršili politiku te platforme o širenju dezinformacija o COVID-19, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova kasnije je u saopćenju opisalo taj potez kao “neviđenu informacijsku agresiju”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Državni regulator komunikacija Roskomnadzor objavio je u srijedu da je pisao Googleu i zatražio ukidanje ograničenja te upozorio da bi Rusija u protivnom mogla nastojati djelimično ili potpuno ograničiti pristup YouTubeu.

‘Pravila JouTubea, a ne Njemačke’

Njemačka vlada nije bila uključena u blokiranje RT-ovih kanala na njemačkom jeziku na YouTubeu, rekao je njen glasnogovornik.

“To je odluka YouTubea, koja se temelji na pravilima YouTubea, to nije mjera [koju je poduzela] njemačka vlada ili druge službene organizacije”, kazao je Steffen Seibert novinarima u srijedu.

Rusija je zaprijetila da će blokirati YouTube nakon što su RT-ovi kanali na njemačkom jeziku obrisani zbog širenja dezinformacija o COVID-19.

Moskva je dodala da razmatra moguću odmazdu protiv njemačkih medija.

Izvor: Agencije