Fumio Kishida će biti novi japanski premijer

Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida pobijedio je na izborima za rukovodstvo vladajuće Liberalno demokratske stranke.

Kao novi čelnik LDP-a Kishida će zasigurno biti izabran za sljedećeg premijera u ponedjeljak u parlamentu, gdje njegova stranka i koalicioni partner imaju većinu u parlamentu (EPA)

Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida pobijedio je na izborima za rukovodstvo vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) što znači, prema zakonu Japana, da bi on trebao i zvanično postati sljedeći premijer.

Kishida zamjenjuje odlazećeg stranačkog lidera, premijera Yoshihide Suga, koji se povlači nakon što je odslužio samo godinu dana od stupanja na dužnost prošlog septembra, javlja Associated Press, a prenosi Fena.

Kao novi čelnik LDP-a Kishida će zasigurno biti izabran za sljedećeg premijera u ponedjeljak u parlamentu, gdje njegova stranka i koalicioni partner imaju većinu u parlamentu.

Pobjeda u drugom krugu

Kishida je u drugom krugu pobijedio Taro Kono, ministra za vakcinaciju, nakon što je u prvom krugu pobijedio dvije kandidatkinje Sanae Takaichi i Seiko Noda.

Prošle godine sve frakcije LDS-a okupile su se oko aktuelnog premijera Yoshihide Suge, nakon što je premijer Shinzo Abe podnio ostavku nakon gotovo osam godina vladavine navodeći kao razlog loše zdravlje, prenio je Tanjug.

Međutim, Sugina popularnost je znatno opala zbog načina vođenja borbe protiv pandemije, što ga je navelo da najavi odlazak sa funkcije uoči opštih izbora koji moraju biti održani do 28. novembra.

Kishida (64) potječe iz porodice političara iz Hirošime, grada iz kojeg je kao zastupnik ušao u donji dom parlamenta još 1993, slijedeći svog oca i djeda.

Na čelo vlade dolazi iz drugog pokušaja, nakon što je prije godine dana izgubio u srazu s aktualnim premijerom Sugom.

“Tada nisam bio dovoljno dobar”, ocijenio je nedavno Kishida osvrnuvši se na prethodnu kampanju za čelno mjesto u LDP-u, stranci desnog centra.

“Ovaj puta je drugačije. Čvrsto vjerujem da sam ja taj čelnik koji je potreban u ovom trenutku”, rekao je Kishida koji želi promijeniti svoj imidž uglađene, ali i pomalo dosadne osobe.

Politika velikodušnosti

Fumio Kishida je od 2012. do 2017. obnašao dužnost ministra vanjskih poslova u mandatu premijera Shinzoa Abea, kada je ispregovarao sporazume s Rusijom i Južnom Korejom, zemljama s kojima Japan često zahlađuje odnose.

Gorljivi je zagovornik ukidanja nuklearnog naoružanja te je 2016. pomogao u realizaciji posjete tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame Hirošimi koji je odao počast žrtvama prvog nuklearnog napada u historiji, pozvao na “svijet bez nuklearnog oružja”, ali se nije ispričao za bombardiranje Hirošime.

Bila je to prva posjeta nekog aktualnog američkog predsjednika Hirošimi.

No, iako se protivi nuklearnom oružju, Kishida je sklon upotrebi nuklearne energije u civilne svrhe koja je od nuklearne katastrofe 2011. u Fukushimi ograničena.

Na ekonomskom planu, taj bivši bankar obećava veliki stimulativni paket kako bi ublažio posljedice pandemije i smanjenje društvenih nejednakosti, odmaknuvši se od neoliberalnih ekonomskih politika koje dominiraju u Japanu u zadnja dva desetljeća.

“Ljudi priželjkuju politiku velikodušnosti, a ja znam slušati”, rekao je Kishida.

Istovremeno dijeli brigu za stabiliziranje javnih finansija, nakon što je japanski dug, prema podacima MMF-a, 2020. dosegao 256 posto nacionalnog BDP-a.

Ljubitelj baseballa

Što se tiče društvenih pitanja, Kishida je “oprezniji” od svog suparnika Konoa. I dok Kono podržava istospolni brak te poziva na raspravu o tom pitanju u parlamentu, Kishida priznaje da “kada je riječ o prihvaćanju istospolnih brakova, nije došao do te tačke”.

Nije previše sklon ni tome da vjenčani parovi zadrže vlastito prezime, što je još jedno kontroverzno pitanje u japanskom društvu.

Kao dijete je živio nekoliko godina u New Yorku gdje je u školi bio izložen rasizmu, iskustvu koje mu je, kako kaže, dalo snažan osjećaj za pravdu.

Veliki je ljubitelj baseballa i navija za tim Hiroshima Carp. U gimnaziji je bio strastveni igrač baseballa, a nakon mature je tri puta pao na prijemnom ispitu za Pravni fakultet Univerziteta u Tokiju, na veliko razočaranje svojih roditelja.

Studirao je, međutim, pravo na Wasedi, prestižnom privatnom univerzitetu koje je navodno izabrao jer se radi o ozbiljnom, ali nepretencioznom fakultetu.

Supruga mu dolazi iz bogate porodice.

Otac je troje djece koji se tokom prethodne kampanje za predsjednika LPD-a želio predstaviti kao “običan” Japanac, ali je u tom naumu potpuno promašio zbog čega je pretrpio ismijavanje u javnosti.

Tada je, naime, na Twitteru, u namjeri da dopre do običnog radnog čovjeka objavio fotografiju kako mu supruga, s pregačom oko struka, poslužuje večeru.

Izvor: Agencije

Povezane

Sugi, koji je dužnost preuzeo nakon ostavke Shinza Abea u septembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, podrška javnosti pala je ispod 30 posto.

Published On 03 Sep 2021

Premijer Japana treba sastaviti novu vladu za koju se očekuje da će biti uglavnom nepromijenjena u odnosu na prošlu.

Published On 24 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO