CNN prestaje objavljivati članke na australskoj Facebook stranici

CNN se pozvao na sudsku presudu prema kojoj su izdavači odgovorni za javne komentare na priče, čak i ako priče nisu klevetničke.

CNN je prva velika medijska organizacija koja je zbog novih pravila povukla svoju australsku prisutnost na Facebooku (Reuters)

CNN kaže da je prestao objavljivati članke na australskim Facebook stranicama, pozivajući se na sudsku presudu prema kojoj su izdavači odgovorni za klevetu u javnim komentarima, jer ova kompanija ne želi omogućiti zabranu komentara na objave.

Ovaj potez čini CNN, koji je u vlasništvu AT&T Inca, prvom velikom novinskom organizacijom koja je povukla svoju australsku prisutnost na Facebooku otkako je ovog mjeseca visoki sud u zemlji donio odluku da su izdavači zakonski odgovorni za komentare objavljene ispod priča – čak i ako same priče nisu klevetničke.

CNN nije jedan od najutjecajnijih medija u Australiji, ali odluka bi mogla odjeknuti u cijeloj industriji ukoliko njihov primjer budu slijedili i drugi veći mediji, piše Reuters.

Facebook je odbio zahtjev CNN-a i drugih izdavača da onemoguće javne komentare u zemlji nakon presude, rekao je CNN.

“Razočarani smo zbog toga što Facebook još jednom nije uspio osigurati da njegova platforma bude mjesto vjerodostojnog novinarstva i produktivnog dijaloga o trenutnim događajima među njegovim korisnicima”, rekla je glasnogovornica CNN -a u saopćenju.

Facebook: Neophodna reforma australskog zakona o kleveti

Dodala je da će CNN nastaviti objavljivati sadržaj na vlastitim platformama u Australiji.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da su nedavne sudske odluke pokazale potrebu za reformom australskog zakona o kleveti te da se kompanija vjeruje da će ovo pomoći “boljoj vjerodostojnosti informacija koje se objavljuju”.

“Naša obaveza nije pružanje pravnih savjeta CNN-u, dali smo im najnovije informacije o alatima koje stavljamo na raspolaganje kako bismo pomogli izdavačima u upravljanju komentarima”, rekao je glasnogovornik.

Facebook kaže da ima nekoliko novina dostupnih za izdavače i druge korisnike kako bi ograničili ko može komentirati postove. Facebook i CNN nisu dali detalje rasprava koje su dovele do odluke CNN-a.

Društveni mediji su centralni kanal za distribuciju sadržaja u Australiji, prema podacima industrije, sa oko dvije trećine od 25 miliona stanovnika zemlje na Facebooku. Otprilike trećina stanovništva zemlje koristila je Facebook za informisanje u 2021. godini, navodi se u izvještaju Univerziteta u Canberri.

Izvor: Agencije