Borrell: EU i Kina moraju da nastave saradnju uprkos razlikama

EU zauzima mekši stav prema Kini od kako su SAD postigle novi sigurnosni sporazum (AUKUS) sa Velikom Britanijom i Australijom.

Borrell naglasio inkluzivni i kooperativni karakter evropske indo-pacifičke strategije (EPA)

Evropska unija i Kina moraju nastaviti da se bave brojnim pitanjima uprkos razlikama, rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josep Borrell kineskom kolegi Wang Yi tokom video sastanka.

“Visoki predstavnik je primijetio da EU i Kina moraju da nastave intenzivan rad u brojnim važnim oblastima iako su neslaganja još uvijek prisutna”, navodi se u saopštenju iz EU-a i dodaje da je Borrell naglasio inkluzivni i kooperativni karakter evropske indo-pacifičke strategije, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kineski ministar inostranih poslova Wang rekao je da obje strane moraju nastaviti trend povećanog angažovanja u nastojanju da ojačaju političko povjerenje i da upravljaju međusobnim razlikama, navodi se u saopštenju objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova Kine.

Mekši stav

EU zauzima mekši stav prema Kini, jednom od najvažnijih trgovinskih partnera, od kako su SAD postigle novi sigurnosni sporazum (AUKUS) sa Velikom Britanijom i Australijom, a za koji se smatra da je osmišljen da se suprotstavi rastućem kineskom uticaju na Pacifiku.

Međutim, kritičari vjeruju da je sporazum podrio šire napore američkog predsjednika Josepa Bidena da okupi saveznike poput Francuske nakon što je Australija odustala od ugovora o kupovini francuskih podmornicama, najavila kupovinu američkih i izazvala ogorčenje u Parizu.

Prema riječima Borrellovog portparola, visoki predstavnik EU-a je pozdravio najnoviji pokušaj popravljanja transatlantskih veza i zajedničku izjavu Bidena i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojoj su se složili da razgovaraju o obnovi povjerenja nakon spora oko podmornica.

Izvor: Agencije