Više od 500 neprijavljenih migranata stiglo na Lampedusu

Broj neprijavljenih migranata koji su morskim putem stigli u Italiju od početka godine do 27. septembra dosegao je 44.778.

Među neprijavljenim migrantima na brodu bilo je i onih iz Maroka, Sirije, Bangladeša i Egipta (EPA)

Više od 500 neprijavljenih migranata u ponedjeljak u večernjim satima stiglo je ribarskim brodom na otok Lampedusa na jugu Italije.

Italijanska agencija ANSA objavila je da je više od 500 migranata bilo u starom ribarskom brodu koji su zaustavili timovi italijanske finansijske policije četiri milje od otoka Lampedusa, najbližeg kopnenog dijela Italije sjevernoj Africi, prenosi Anadolija.

Navedeno je da je među neprijavljenim migrantima na brodu bilo i onih iz Maroka, Sirije, Bangladeša i Egipta.

Tokom dana stiglo još 119 migranata

“Nakon nekoliko dana nepovoljnih vremenskih uvjeta, dolazak migranata nastavljen je zbog mirnog mora danas”, rekao je gradonačelnik Lampeduse Salvatore Martello.

Navodeći da je brod možda došao iz Libije, Martello je izjavio da će migranti sutra biti odvedeni na brod, gdje će biti u karantinu u okviru mjera poduzetih u cilju suzbijanja širenja novog tipa korona virusa.

Zabilježeno je da je tokom dana na otok stiglo još 119 migranata u pet brodova.

Desetine hiljada neprijavljenih migranata

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, broj neprijavljenih migranata koji su morskim putem stigli u zemlju od početka godine do 27. septembra dosegao je 44.778.

Navedeno je da je broj migranata koji su stigli u Italiju u istom razdoblju prošle godine bio 23.517.

Regija Sredozemlja između Italije, Malte i Libije posljednjih je godina jedna od glavnih ruta osobama koje žele iz Afrike stići do Evrope.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO