Nakon poraza na izborima, u CDU/CSU raste pritisak na Lascheta

Istaknuti članovi Kršćansko demokratske unije traže odlazak u opziciju i ‘novi početak’ stranke te da predsjednik i kandidat za kancelara podnese ostavku.

Članovi Unije CDU/CSU traže da Armin Laschet što prije preuzme odgovornost za slab rezultat na izborima (EPA)

Dva dana nakon izbora i historijskog poraza demokršćanske Unije CDU/CSU, unutar stranke raste pritisak na glavnog kandidata i predsjednika Kršćansko demokratske unije (CDU) Armina Lascheta da odustane od svojih ambicija sastavljanja vlade, a sve su glasniji i oni koji traže njegovu ostavku i novi početak.

“Mi bismo sada trebali ponizno i s uvažavanjem prihvatiti volju birača koji je izabrao promjenu”, rekao je čelnik CDU-a za saveznu pokrajinu Donja Saska Bernd Althusmann za javni servis ARD.

Tom izjavom pridružio se sve većem broju istaknutih članova CDU-a koji traže odlazak u opoziciju i “novi početak”, prenosi Hina.

“Izgubili smo izbore. Tačka. Sada je na SPD-u [Socijaldemokratska partija Njemačke], Zelenima i liberalima [Liberalna demokratska partija – FDP] da pokušaju sastaviti novu vladu”, rekao je predsjednik mladeži CDU-a Tilman Kuban.

I član predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Hessen Volker Bouffier mišljenja je kako Unija nije dobila nalog birača za sastavljanje nove vlade.

Sastavljanje takozvane Jamajka koalicije

Laschet i dalje ustrajava na tomu da i Unija, uprkos rekordnom gubitku glasova birača (8,9 posto) i historijski najgorem rezultatu Unije na nekim saveznim izborima (osvojenih 24,1 posto), krene u razgovore s FDP-om i Zelenima o sastavljanju takozvane Jamajka koalicije.

Time Laschet odstupa od uobičajene prakse po kojoj stranka koja je osvojila najviše glasova ima prednost kod pokušaja sastavljanja koalicija.

Član Predsjedništva CDU-a Norbert Roettgen pozvao je, u razgovoru za dnevnik Koelner Stadt Anzeiger, na kadrovsku obnovu CDU-a.

“Čitavoj stranci mora biti jasno da sada slijedi obnova. CDU je u egzistencijskoj krizi”, rekao je Roettgen.

Predsjednik CDU-a za grad-pokrajinu Hamburg Christoph Ploss se založio za što brže kadrovske promjene na čelu stranke.

“Nama je nužna kadrovska obnova. Imamo mnoge kvalitetne mlade članove, koji bi sada trebali doći u prve redove”, kazao je Ploss.

Altmaier: Moramo poštovati poruku birača

Među onima koji traže da Laschet što prije preuzme odgovornost za slab rezultat na izborima je i aktualni ministar privrede Peter Altmaier.

“Nama je što prije potreban preustroj, kako u kadrovskom, tako i u programatskom smislu. Moramo poštovati poruku birača”, rekao je Altmaier, koji je prije nekoliko mjeseci otvoreno podržavao predsjednika Kršćansko socijalne unije (CSU) Markusa Soedera kao kancelarskog kandidata, a ne svog stranačkog predsjednika Lascheta.

Socijaldemokrati, koji su na izborima odnijeli najviše glasova (25,7 posto), najavili su da bi što prije, već ove sedmice, htjela početi pregovore s liberalima i Zelenima o sastavljanju takozvane Semafor koalicije.

Liberali i Zeleni su saopćili kako će prvo međusobno razgovarati prije nego što uđu u pregovore s jednom od stranaka koja bi mogla biti veći partner u budućoj vladi.

Izvor: Agencije