Sjeverna Koreja ispalila projektil u Japansko more

Lansiranje se dogodilo manje od dvije sedmice nakon što je Sjeverna Koreja testirala novi lansirni sistem koji se nalazi u željezničkoj kompoziciji.

U Sjevernoj Koreji godinama razvijaju projektile koji imaju mogućnost pogađati ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu (AP)

Prema izvještaju južnokorejske vojske, Sjeverna Koreja je u utorak ispalila barem jedan neidentificirani projektil u Japansko more, izvjestila je agencija Yonhap.

Dodatni detalji o vrsti i broju lansiranih raketa nisu objavljeni.

Lansiranje se dogodilo manje od dvije sedmice nakon što je Sjeverna Koreja testirala novi lansirni sistem koji se nalazi u željezničkoj kompoziciji, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju Yonhap.

‘Nuklearna sila’

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak je pozvao Sjedinjene Američke Države da odustanu od “agresivne politike” prema Pjongjangu te izjavio da niko njegovoj državi ne može uskrati pravo na samodbranu i na testiranje oružja.

U Sjevernoj Koreji godinama razvijaju projektile koji imaju mogućnost pogađati ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, a mogu nositi bojeve glave sve do Sjedinjenih Američkih Država.

Sjeverna Koreja se proglasila nuklearnom silom, a prema procjeni američkog Udruženja za kontrolu oružja iz augusta 2020. u Pjongjangu raspolažu s 30 do 40 nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije

Povezane

Snimci satelita Maxsar od 1. do 14. septembra pokazuju napredak u izgradnji objekta u oblasti koja se nalazi pored postrojenja za obogaćivanje uranija u Yongbyonu.

Published On 19 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO