Prag će sovjetski protuzračni sistem zamijeniti izraelskom opremom

Češki ministar odbrane rekao je u saopćenju da je vrijednost ugovora za kupnju opreme izraelske državne kompanije Rafaela oko 540 miliona eura.

Po ugovoru, češke tvrtke će u proizvodnji protuzračnih sistema sudjelovati s više od 30 posto njihove vrijednosti (EPA)

Češka vlada je saopćila da je od Izraela kupila četiri protuzračna odbrambena sistema kratkog dometa Spyder kojima će do 2026. zamijeniti zastarjelu opremu sovjetske proizvodnje, prenosi Hina.

Češki ministar odbrane rekao je u saopćenju da je vrijednost ugovora za kupnju opreme izraelske državne kompanije Rafaela oko 540 miliona eura.

Po ugovoru, češke tvrtke će u proizvodnji protuzračnih sistema sudjelovati s više od 30 posto njihove vrijednosti.

Ministarstvo je dodalo u saopćenju da je proučilo devet različitih sistema sedmero proizvođača.

Učešće češke industrije

“Izraelski Spyder se nakon usporedbe čini najbolji. To je rješenje prilagođeno češkim potrebama, usporedivo je s NATO-ovim standardima i predviđa sudjelovanje češke industrije”, navodi se u tekstu.

Ministar obrane Lubomir Metnar je pohvalio kupnju kao još jedan korak u zamjeni sistema sovjetske proizvodnje iz 1970-ih koji “više ne odgovaraju današnjim standardima u protuzračnoj odbrani”.

Češka je pristupila NATO-u 1999., deset godina nakon pada totalitarnog komunističkog režima u bivšoj Čehoslovačkoj koji je trajao četrdeset godina.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada