Kliničko ispitivanje preventivne upotrebe lijeka protiv covida

Ovaj lijek, nazvan PF-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode.

Pfizerov lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobiven prilagodbom nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za SARS-CoV-2 (EPA)

Pfizer je objavio da je počeo sveobuhvatno kliničko ispitivanje svog lijeka protiv covida kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okružju osobe koja se zarazila, prenosi Hina.

Više kompanija, među kojima Merck i Roche, rade na takvim lijekovima koji se nazivaju antivirusni.

Djeluju tako što sprečavaju virus da se replicira. Njihova primjena bi bila dvostruka: omogućiti oboljelima da nemaju teške simptome i ujedno spriječiti razvijanje simptoma kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim.

Kombinacija sa vakcinom

U slučaju pozitivnih rezultata, “mislimo da će taj lijek pomoći da se virus veoma rano zaustavi – prije nego se uspije snažno replicirati – sprečavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak infekcije kod drugih”, rekao je u saopćenju Mikael Dolsten, naučni direktor u Pfizeru.

Takav pristup se može kombinirati s vakcinama protiv covida, dodao je.

Ovaj lijek, nazvan PF-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode.

U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja sudjelovat će više od 2600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lijek dvaput na dan tokom 5 do 10 dana, a drugi će primati placebo.

Već ispitan na desetak ljudi

Lijek je već ispitan na više desetaka ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje.

Za sve koji su već zaraženi, ovaj lijek će biti osobito djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego se virus uvelike razmnoži.

Pfizerov lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobiven prilagodbom nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za SARS-CoV-2.

No primjenjivat će se u kombinaciji sa “slabom dozom” ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS.

Izvor: Agencije