Macron: Evropa mora izgraditi vlastite vojne kapacitete

Ovo nije alternativa savezu sa SAD-om, već preuzimanje odgovornosti za evropski stup unutar NATO-a, rekao je francuski predsjednik.

Emmanuel Macron je kazao kako Evropljani moraju prestati biti naivni (EPA)

Evropa mora prestati biti naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i mora izgraditi vlastite vojne kapacitete, izjavio je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon što je Grčka zaključila sporazum za francuske fregate u vrijednosti od oko tri milijarde eura.

Francuska je ranije ovog mjeseca upala u diplomatsku krizu bez presedana sa Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom i Velikom Britanijom, zbog trilateralnog sporazuma o nuklearnoj sigurnosti, zbog kojeg je ostala bez više desetaka milijardi dolara vrijednog sporazuma o nabavci podmornica s Australijom.

To je izazvalo nezadovoljstvo u Parizu, zbog ranijeg tradicionalnog saveza Australije i Francuske, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Novi interesi Washingtona

Govoreći po prvi put o tom pitanju, Macron je u utorak iskoristio priliku da zatraži veću evropsku autonomiju, jer Washington sve više preusmjerava svoje interese prema Kini i Indo-Pacifiku.

“Evropljani moraju prestati biti naivni. Kad smo pod pritiskom velikih sila, moramo reagirati i pokazati da imamo moć i sposobnost da se branimo. Nema potrebe za eskalacijom tenzija, samo im trebamo pokazati da se možemo sami zaštiti”, rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je učestvovao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

“Ovo nije alternativa savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama. To nije zamjena, već preuzimanje odgovornosti za evropski stup unutar NATO-a i donošenje zaključaka da se od nas traži da brinemo o vlastitoj zaštiti”, dodao je Macron.

Prema sporazumu od utorka, Atina je pristala kupiti tri fregate, s mogućnošću kupovine četvrte, za oko tri milijarde eura, rekao je izvor iz grčke Vlade za Reuters.

Izvor: Agencije