Kina dozvolila američkoj porodici povratak kući poslije tri godine

Brat i sestra iz Amerike, koji prethodne tri godine nisu mogli napustiti Kinu, dobili su u utorak dozvolu da se vrate kući.

Liu Changming, otac Cynthije i Victora Liua jedan je od 100 najtraženijih bjegunaca u Kini (Reuters)

Brat i sestra iz Amerike, koji prethodne tri godine nisu mogli napustiti Kinu, dobili su u utorak dozvolu da se vrate kući.

Cynthia i Victor Liu su, zajedno s majkom, bili optuženi za “ekonomske zločine” dok su bili u posjeti Kini, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Liuovi tvrde da su im kineske vlasti ograničile kretanje kako bi privukli njihovog oca da se vrati u zemlju, gdje je on optužen za prevaru.

Odluka Pekinga poklapa se s odlukom kanadskih vlasti da puste na slobodu izvršnu direktoricu Huaweija Meng Wanzhou i recipročnom odlukom Kine da oslobodi dvojicu Kanađana.

Korištenje civila kao političkih pijuna

Kina je ranije bila na meti kritika zbog korištenja civila kao političkih pijuna u svojoj, kako se navodi, “talačkoj diplomatiji”, što je Peking uvijek demantirao.

Američki senatori Edward Markey i Elizabeth Warren saopćili su da su se Cynthia i Victor Liu vratili kući “poslije tri teške godine koje su proveli u Kini kao pioni kineske vlade”.

Senatori su dodali da se njihova majka Sandra Han, koja je također američki državljanin, nalazi i dalje u Kini, kao i da se radi s američkom vladom na njenom oslobađanju.

Troje članova porodice Liu je 2018. godine otputovalo u Kinu da posjete rodbinu.

U to vrijeme Cynthia Liu je radila kao konsultant, a Victor Liu je studirao.

Nekoliko dana kasnije njihovu majku su uhapsili i prebacili u “crni zatvor”, odnosno misteriozni pritvorni centar, kako su tada rekla njena djeca, koja su ubrzo potom otkrila da ne mogu napustiti Kinu.

Jedan od 100 najtraženijih bjegunaca

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u to vreme navelo da su “osumnjičeni za ekonomske zločine”.

Brat i sestra su tada rekli New York Timesu da ih kineske vlasti koriste kako bi namamili nazad u zemlju njihovog oca, nekadašnjeg izvršnog direktora državne banke, koji je optužen za prevaru iako je prekinuo veze s porodicom još 2012. godine.

List China Daily prenosi da je njihov otac Liu Changming jedan od 100 najtraženijih bjegunaca, koji je pobjegao iz zemlje 2007. godine.

Izvor: Agencije