Južna Koreja lansirala novu podmornicu

To je poslednja od tri podmornice koje Južna Koreja gradi sopstvenim tehnologijama, u okviru projekta vrijednog 2,77 milijardi dolara.

Nova podmornica sposobna je za ispaljivanje balističkih projektila (EPA)

Mornarica Južne Koreje u utorak je predstavila novu domaću podmornicu klase 3.000 tona, sposobnu za ispaljivanje balističkih projektila, treću takve vrste koja je konstruirana za povećanje odbrambenih sposobnosti zemlje.

Kako je saopćila južnokorejska vojska, ceremonija porinuća nove podmornice izvršena je u brodogradilištu u gradu Ulsan, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Yonhap.

To je posljednja od tri podmornice koje Južna Koreja gradi sopstvenim tehnologijama u okviru projekta vrijednog 2,77 milijardi dolara, pokrenutog 2007. godine, a sve su sposobne da ispaljuju balističke rakete (SLBM).

Super opremljeno plovilo

Najnovije plovilo dugo je 83,5 metara i široko 9,6 metara, može primiti 50 članova posade i dejstvovati pod vodom 20 dana bez izranjanja, saopćili su zvaničnici vojske, uz napomenu da će biti isporučena mornarici 2024. godine, nakon probnih operacija.

Ranije ovog mjeseca Južna Koreja je predstavila svoju prvo domaće SLBM plovilo, kada je nova podmornica prošle sedmice uspješno izvršila podvodna testiranja lansiranja.

Sjeverna Koreja, koja također nastoji povećati svoje SLBM i podmorničke sposobnosti, nedavno je predstavila nekoliko novih vrsta projektila i radi na izgradnji nove podmornice, za koju se vjeruje da je klase 3.000 tona sposobna da nosi rakete.

Izvor: Agencije