Iran odbija američki zahtjev za pristup inspektora UN-a nuklearnoj lokaciji

Zemlje koje nisu osudile terorističke akte na iranski nuklearni objekat  nisu kvalificirane komentirati tamošnje inspekcije, rekao je čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju.

Sjedinjene Američke Države saopćile su da Iran mora prestati zabranjivati ​​pristup UN-ovom nadzorniku (EPA)

Iran je u utorak odbio američki poziv da se inspektorima UN-a odobri pristup nuklearnoj lokaciji, rekavši da Washington nije kvalificiran zahtijevati inspekcije bez osude diverzantskog napada na objekt, izvijestili su iranski državni mediji.

“Zemlje koje nisu osudile terorističke akte na iranski nuklearni objekat  nisu kvalificirane komentirati tamošnje inspekcije”, rekao je Mohammad Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, tokom posjeta Moskvi, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Sabotaža na postrojenja

Sjedinjene Američke Države saopćile su u ponedjeljak da Iran mora prestati zabranjivati ​​UN-ovom nadzorniku pristup radionici za izradu dijelova za centrifugu kako je dogovoreno prije dvije sedmice ili će se suočiti s diplomatskom odmazdom na sastanku Upravnog vijeća agencije, piše Reuters a prenosi Fena.

Radionica u kompleksu TESA Karaj izrađuje komponente za centrifuge, mašine koji obogaćuju uran, a u junu je pogođena očiglednom sabotažom u kojoj je uništena jedna od četiri kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran ih je uklonio, a snimci uništene kamere nedostaju.

Izvor: Agencije