Britanska vojska u pripravnosti zbog panike na benzinskim pumpama

Vozači su frustrirani jer moraju satima tragati za benzinom i čekati na pumpama nakon što je u većim gradovima nestalo goriva, jer nema dovoljno vozača kamiona.

U dijelovima zemlje bez benzina je ostalo 50 do 90 posto pumpi (EPA)

Britanski vozači frustrirani su jer moraju satima tragati za benzinom i čekati na benzinskim pumpama nakon što je u većim gradovima nestalo goriva, jer nema dovoljno vozača kamiona, pa je vlada stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng rekao je u utorak da je ograničen broj vojnih vozača kamiona stavljen u stanje pripravnosti kako bi mogli prevoziti gorivo ako bude potrebno, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ne mogu vjerovati, ovo je ludo”, rekao je David Scade, 33-godišnji dostavljač koji se satima vozio u potrazi za gorivom u Londonu.

Svađe na bezinskim pumpama

“Govore da nema nestašice, ali mislim da svi sada paničare”, dodao je.

Na nekim stanicama izbile su svađe.

Britansko medicinsko udruženje poručilo je da bi zdravstveni radnici trebali imati prioritet za kupovinu benzina kako bi mogli raditi.

Zemlju je zadnjih sedmica zahvatio haos jer je manjak vozača kamiona izazvao zastoje u lancu opskrbe, a porast veleprodajnih cijena plina doveo energetske kompanije na rub propasti.

Očekuje se porast cijena energenata za domaćinstva i cijelog spektra potrošačke robe.

Vlada, energetske kompanije i benzinske pumpe ističu da zaliha goriva ima dovoljno, ali manjak vozača i panična kupovina iscrpili su sistem.

U dijelovima zemlje bez benzina je ostalo 50 do 90 posto pumpi, po sektorskom udruženju PRA, koje zastupa 65 posto od 8.380 britanskih benzinskih pumpi.

Manjka 100.000 vozača kamiona

Vlada je u nedjelju objavila da planira izdati privremene vize za 5.000 stranih vozača kamiona.

No, neki prevoznici ocijenili su ponudu smiješnom i poručili da će je rijetki prihvatiti.

Prevoznici, benzinske pumpe i maloprodajni lanci tvrde da ne postoje jednostavna rješenja, jer manjka gotovo 100.000 vozača kamiona, a prevoz goriva zahtijeva dodatnu obuku i dozvole.

Andrew Opie, direktor za hranu i održivost Britanskog konzorcija trgovaca na malo (BRC), ocijenio je da će trebati mjeseci prije nego bude dovoljno novih britanskih vozača da pokriju manjak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO