Velika Britanija: Zbog nedostatka šofera benzinske pumpe ‘presušile’

Posljednjih dana su se na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji stvorile duge kolone vozila čekajući satima da natoče gorivo.

Naftne kompanije su saopštile da nemaju dovoljno šofera, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica (EPA)

Nakon velikih nestašica goriva i velikih redova ispred benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji, vlada u Londonu je danas preko ministra za životnu sredinu George Eusrtice potvrdila da još uvijek ne namjerava da angažuje vojsku da vrši isporuke goriva do benzinskih pumpi, prenosi Tanjug.

“Trenutno nemamo planove da angažujemo vojsku za distrubuciju goriva”, rekao je Eustice, prenosi Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson je najavio da bi stotine vojnih vozača cisterni mogle da budu angažovane da snabdijevaju benzinskih pumpi gorivom širom zemlje, prenio je ranije Guardian.

Duge kolone vozila

Benzinske stanice širom Velike Britanije ostaju bez goriva, a pojedine velike industrijske grupacije u engleskim gradovima javljaju da je 50 do 90 posto pumpi “presušilo”, saopštilo je danas Udruženje trgovaca motornim gorivima.

Naftne kompanije su saopštile da nemaju dovoljno šofera, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica, a gigant British Petroleum je jučer saopštio da je skoro jedna trećina BP pumpi u Britaniji ostala bez dvije glavne vrste goriva zbog panične kupovine vozača.

Britanska vlada je odlučila da suspenduje zakone o zaštiti konkurencije i da dozvoli kompanijama da rade udruženo kako bi se ublažila nestašica, a ministar Eustice je izjavio da je potrebno poboljšati uslove za vozače kamiona na duge relacije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada