Kremlj želi kontinuitet u odnosima s Berlinom nakon izbora

I Rusija i Njemačka shvataju da se problemi mogu i smiju rješavati samo dijalogom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija i Njemačka ostaju važni trgovinski partneri, uprkos sankcijama i napetostima (AP)

Službeni Kremlj u ponedjeljak je saopćio kako se nada “kontinuitetu” u odnosima s Berlinom, dan nakon parlamentarnih izbora održanih u Njemačkoj, poslije kojih slijede teški pregovori o imenovanju nasljednika Angele Merkel.

“Naravno da računamo na kontinuitet u bilateralnim odnosima i u interesu nam je da se taj odnos nastavi i da se i dalje razvija”, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

Kazao je da s velikom pažnjom prati izborni proces u Njemačkoj te je istakao da, iako ni Moskva ni Berlin nisu pošteđeni međusobnih razlika, obje zemlje shvataju “da se problemi mogu i smiju rješavati samo dijalogom”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Važni trgovinski partneri

“Jasno nam je da će proces formiranja koalicije biti dug i složen. Još ćemo vidjeti kako će to završiti”, dodao je Peskov.

Rusija i Njemačka ostaju važni trgovinski partneri, uprkos sankcijama i napetostima koje su se pojavile na početku ukrajinske krize i ruske aneksije poluotoka Krim 2014. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel uvijek su se ponosili time što su uspjeli uspostaviti pravi radni odnos.

To potvrđuju i sastanci na vrhu, koji su organizirani da bi se pronašlo rješenje sukoba u Ukrajini, trenutno na mrtvoj tački, ili dogovor o Sjevernom toku 2, plinovodu koji je u konačnici postao glavni kamen spoticanja i veliko političko pitanje američko-ruskih, unutareuropskih i njemačko-ruskih odnosa.

Aleksej Navaljni nije oslobođen

Njemački socijaldemokrati, saveznici demokršćana Angele Merkel u sastavu aktuelne vlade, na čelu s Olafom Scholzom kao vicekancelarom i ministrom finansija, o tom pitanju imali su isto mišljenje.

Scholz je ponovno istakao da je Moskva zagarantirala da plinovod neće poslužiti kao energetsko oružje.

Tokom oproštajne posjete Moskvi u augustu, Angela Merkel je bezuspješno zatražila oslobađanje ruskog disidenta i lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, kojem je Njemačka pružila utočište i omogućila liječenje nakon što je otrovan, a za to je optužio Kremlj.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO