Bennet o nuklearnom programu Irana: Prešli su sve crvene linije

‘Iranski nuklearni program je na prekretnici, isto kao i naše strpljenje. Riječi ne mogu zaustaviti vrtnju nuklearnih centrifuga’, rekao je izraelski premijer.

Bennet je dao do znanja da bi Izrael mogao i jednostrano djelovati protiv Irana (AP)

Izraelski premijer Naftali Bennet u ponedjeljak je rekao da je, što se tiče “nuklearnog programa”, Iran uvelike prešao nedopuštenu granicu te poručio da Izrael neće dopustiti Teheranu da dođe u posjed nuklearnog oružja, prenosi Hina.

U svom prvom govoru pred Općom skupštinom UN-a, Bennett je kazao da Iran nastoji steći dominaciju na Bliskom istoku pod “nuklearnim kišobranom” te pozvao na snažnije međunarodne napore kako bi se zaustavile iranske nuklearne aktivnosti.

“Iranski nuklearni program je na prijelomnici. Sve crvene linije su prijeđene, inspekcije su ignorirane. I sve to im prolazi”, rekao je Bennett koji je u junu ove godine okončao 12-godišnju vladavinu Benjamina Njetanyahua na položaju šefa vlade.

Također je dao do znanja da bi Izrael mogao i jednostrano djelovati protiv Irana.

Traži se oštriji stav Bidena

“Iranski nuklearni program je na prekretnici, isto kao i naše strpljenje. Riječi ne mogu zaustaviti vrtnju nuklearnih centrifuga”, rekao je Bennett.

Posebice traži da oštriji stav prema islamskom režimu u Teheranu zauzme američki predsjednik Joe Biden.

Bennet se protivi naporima nove američke administracije usmjerene prema povratku u okvire međunarodnog nuklearnog sporazuma između velikih sila i Irana iz 2015.

Pod vodstvom Donalda Trumpa, SAD je iz tog sporazuma izašao 2018.

Izvor: Agencije