IAEA: Iran nije u potpunosti ispunio uvjete sporazuma

Direktor IAEA-a naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup TESA Karaj centrifugi u suprotnosti sa dogovorenim uvjetima; Iran tvrdi da izvještaj IAEA-e nije tačan.

Grossi: Odluka Teherana je u suprotnosti sa dogovorenim uvjetima objavljenim u zajedničkom saopćenju 12. septembra (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da Teheran nije uspio u potpunosti ispuniti uvjete dogovora od prije dvije sedmice, kojim bi se inspektorima IAEA-e dozvolilo da putem videokamera snimaju i nadgledaju nuklearna postrojenja u Iranu.

“Direktor IAEA-a Rafael Grossi naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup TESA Karaj centrifugi u suprotnosti sa dogovorenim uvjetima objavljenim u zajedničkom saopćenju 12. septembra”, saopćila je IAEA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sporazumom od 12. septembra Iran je pristao da dozvoli IAEA-i da servisira kamere koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nuklearnih postrojenja.

‘Očigledna sabotaža’

Bilo je predviđeno da inspektori IAEA-e mogu zamijeniti memorijske kartice na kamerama, ali i da one budu zadržane u Iranu.

“Iran je u periodu od 20. do 22. septembra dozvolio inspektorima da servisira kamere na svim lokacijama u Iranu, sa izuzetkom kompleksa TESA Karaj”, dodala je IAEA.

Kako dodaje Reuters, u tom kompleksu se u junu dogodila “očigledna sabotaža u kojoj su četiri kamere IAEA uništene”.

Gharibabadi: Izvještaj IAEA-e nije tačan

Iranski ambasador u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču Kazem Gharibabadi izjavio je da je izvještaj šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o kamerama kompleksa TESA u Karaju “izvan dogovorenih uvjeta” i nije tačan.

“Veoma je žalosno što Agencija i nakon tri teroristička napada u iranskim nuklearnim postrojenjima u posljednjih godinu dana još nije osudila te napade, a to zahtijevaju i UN-ove rezolucije, pa čak i zbog vlastite opreme i sigurnosti svojih inspektora”, napisao je Gharibabadi na svom Twitter profilu, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

Dodao je da je zajednička izjava čelnika Iranske agencije za atomsku energiju (AEOI) i generalnog direktora IAEA-e Rafaela Grossija 12. septembra “postignuta zbog dobre volje Irana da zamijeni uređaje za pohranu identifikovane opreme”. Ove aktivnosti je Agencija obavljala od 20. do 22. septembra.

“Tokom rasprava u Teheranu i Beču, Iran je naznačio da, budući da je kompleks TESA Karaj još uvijek pod sigurnosnim i sudskim istragama, oprema povezana s ovim kompleksom nije uključena u servisiranje. Zato je izraz ‘identifikovana oprema’ korišten u zajedničkoj izjavi Iranske agencije za atomsku energiju i IAEA-e”, naveo je.

On je također pojasnio da svaka odluka koju Iran donese o opremi za nadzor temelji se samo na političkim, a ne na pravnim razlozima i Agencija to ne može i ne smije smatrati jednim od svojih prava.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO