Erdogan izrazio želju da SAD napusti Siriju i Irak

Nema više svrhe da Sjedinjene Američke Države ostaju u tim dijelovima svijeta, poručio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

'Nikada nećemo ostati tamo gdje nismo poželjni', rekao je Erdogan (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kaže da bi volio da vidi da se američke trupe povuku iz Iraka i Sirije.

Na pitanje novinara američke televizijske mreže CBS, da bude precizan – da li bi Erdogan volio da 900 američkih trupa koje su u Siriji odu – predsjednik Turske je odgovorio potvrdno, prenosi Tanjug.

“Naravno, kada bih ja birao, volio bih da ih vidim da napuste Siriju i Irak, baš kao što su otišli i iz Afganistana. Jer, ukoliko želimo mir u svijetu, nema više svrhe da Sjedinjene Američke Države ostaju u tim dijelovima svijeta. Možemo jednostavno da ostavimo te ljude tamo, da ostavimo te administracije da same smisle šta žele”, rekao je Erdogan.

Tursko prisustvo

Voditeljica CBS-a nadovezala se konstatacijom da, kada bi Sjedinjene Američke Države otišle iz Sirije, da bi to Turskoj ostavilo prostor da se umiješa i upitala Erdogana da li može to da se desi bez kršenja ljudskih prava.

“Da budem vrlo jasan i iskren – nikada nećemo ostati tamo gdje nismo poželjni. Nećemo biti prisutni tamo gdje nismo dobrodošli. U Siriji trenutno radimo 100.000 objekata. Ljudi i porodice su raseljeni, izbačeni iz njihove rodne zemlje i gradimo domove za njih. Pitam se šta ostale zemlje rade, a vrlo je važno da vidimo to”, dodao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO