Socijaldemokrate ispred demokršćana: Dogovor o koaliciji može potrajati mjesecima

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala Njemačkom 16 godina, nije se ponovo kandidovala.

Glasači su birali 20. saziv saveznog parlamenta Bundestaga (Reuters)

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) na putu je da odnese tijesnu pobjedu na nedjeljnim saveznim izborima, prema posljednjim projekcijama u nedjelju navečer, što bi joj omogućilo „čist mandat“ za sastav vlade, po prvi put od 2005. godine i 16-godišnje vladavine bivše kancelarke Angele Merkel.

Prema projekcijama koje je u nedjelju kasno navečer objavila televizija ZDF, SPD je imao 26 posto glasova, a demokršćanski blok Angele Merkel CDU/CSU 24,5 tvrdi Reuters.

No, obje stranke još uvijek ustrajavaju na preuzimanju sastavljanja nove koalicijske vlade.

Najvjerovatniji rasplet za sastav nove vlade je koalicija tri stranke, koju bi vodila jedna od ove dvije, SPD ili CDU/CSU.

Dogovor o koaliciji može potrajati mjesecima, a navjerovatnije će uključivati dvije manje stranke, Zelene i FDP.

„Vodimo prema svim podacima“, rekao je kandidat za kancelara iz SPD-a Olaf Scholz, koji bi mogao postati četvrti njemački kancelar iz redova socijaldemokrata od Drugog svjetskog rata, nakon Willyja Brandta, Helmuza Schmidta i Gerharda Schroedera.

No, kandidat CDU/CSU Armin Laschet tvrdi da njegova stranka još nije spremna priznati poraz.

Na parlamentarnim izborima glasači su birali 20. saziv Bundestaga, a prema posljednjim podacima, SPD je u blagom vodstvu.

Povećanje broja zastupnika

Merkelin CDU/CSU zabilježio je najlošiji rezultat u historiji, dok je SPD-u popularnost porasla, kao i Zelenim, koji su na trećem mjestu.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 47 stranaka, a pravo glasa imalo je oko 60,4 miliona birača.

Građani su imali mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država.

Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik CDU-a, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Ovo su najnovije vijesti:


Projekcije: SPD sve bliži pobjedi

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) na putu je da odnese tijesnu pobjedu na nedjeljnim saveznim izborima, pokazuju projekcije, što bi joj dalo „čist mandat“ za sastav vlade, po prvi put od 2005. godine i 16-godišnje vladavine bivše kancelarke Angele Merkel.

Prema posljednjim projekcijama, koje je objavila televizija ZDF, SPD je imao 26 posto glasova, a blok demokršćanski blok Angele Merkel CDU/CSU 24,5 prenio je Reuters.


SPD povećao prednost

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) učvrstila je prednost pred demokršćanskom unijom CDU/CSU, no obje stranke još uvijek ustraju na preuzimanju sastavljanja nove koalicijske vlade.

Prema aktuelnim rezultatima temeljenim na prebrojanim glasovima od 22 sata pokazuje se trend pobjede SPD-a koji trenutno osvaja 25,8 posto glasova.

Iza socijaldemokrata slijedi CDU/CSU s 24,2 posto glasova. Stranku Zeleni je prema istoj ekstrapolaciji biralo 14,3, FDP 11,5, a AfD 10,6 posto, tvrdi Hina.

Stranka Ljevica se s pet posto nalazi na rubu izbornog praga i o njezinom ulasku u Bundestag bi mogli odlučivati direktni mandati.

Očekuje se da bi prvi nepotpuni službeni rezultati mogli biti objavljeni kasnije od očekivanog zbog velikog broja birača koji su svoj glas predali poštanskim putem.

Prema procjenama izlaznost je i ove godine bila oko 77 posto slično kao i na posljednjim izborima.





Podaci ARD-a: SPD u blagom vodstvu

Socijaldemokrate imaju blago vodstvo na izborima u Njemačkoj, pokazuju novi podaci, što im daje prednost u nastojanju da formiraju vladu, po prvi put od 2005. godine.

SPD ima 25,5 posto glasova, dok je unija CDU/CSU, dosadašnje kancelarke Angele Merkel, dobila 24,5, pokazuju podaci televizije ARD, prenosi Reuters.

No, obje strane tvrde da mogu voditi novu vladu.

CDU/CSU je zabilježio najlošiji rezultat u historiji, a tijesna pobjeda SPD-a znači da Njemačkoj predstoje dugi pregovori o formiranju koalicija, u koje će zasigurno biti uključeni i Zeleni i Liberalne slobodne demokrate (FDP).


Scholz: Birači žele promjenu

Kandidat Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Olaf Scholz izjavio je večeras po zatvaranju birališta na parlamentarnim izborima da građani žele promjenu i da ta stranka pretenduje na mjesto kancelara.

„Birači žele promjenu i novog kancelara po imenu Olaf Scholz”, rekao je pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

(EPA)

On je ocijenio da je izborni rezultat SPD-a “veliki uspjeh”, prenio je Tanjug.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tijesnu bitku za prvu poziciju na danas održanim parlamentarnim izborima.


Laschet: Tijesna borba, unionisti žele voditi vladu

Kandidat za kancelara ispred unije CDU/CSU Armin Laschet rekao je večeras da se vodi tijesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele voditi novu vladu.

Na početku obraćanja u izbornom štabu on je naglasio da se po prvi put nakon 16 godina Angela Merkel nije kandidovala za kancelara, tako da su unionisti u izbornu trku ušli bez „bonusa“.

„Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tijesnu borbu. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom“, konstatovao je Laschet, čija je stranka dobila najmanji procenat glasova u historiji.

(EPA)

Rekao je da u svakom slučaju ishod glasanja stavlja Njemačku, ali i CDU/CSU, kao i sve demokratske stranke pred veliki izazov, jer je neophodno postaviti smjernice za naredne godine.

„To ne može učiniti samo jedna stranka, potrebno je da prevaziđemo sve razdore i da sarađujemo. Po prvi put ćemo imati tročlanu vladu“, naglasio je on.


Zeleni: Fantastičan rezultat

Brojka Zelenih od 15 posto osvojenih glasova, prema izlaznim anketama, je fantastična, rekla je kandidatkinja te stranke za kancelara Annalena Baerbock.

(EPA)

„Imamo mandat za budućnost“, rekla je.

Dodala je da je zemlji potreban novi početak i „klimatska vlada“.

Zeleni su, prema prvim anketama, najjača stranka u Berlinu, gdje su osvojili 23,5 posto glasova.




SPD: U prednosti smo, želimo Scholza za kancelara

Generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil rekao je da njegova stranka ima mandat da formira vladajuću koaliciju, nakon što su izlazne ankete pokazale da je ta partija izjednačena sa konzervativnim blokom koji podržava dosadašnja kancelarka Angela Merkel.

(Reuters)

„SPD ima mandat da vlada. Želimo Olafa Scholza za kancelara“, rekao je Klingbeil, koji tvrdi da njegova stranka ima prednost nad demokršćanima, prenosi Reuters.

Ankete ARD-a pokazuju da su rivali izjednačeni, ali neke druge ankete pokazuju da SPD ima blagu prednost.


Neizvjesna borba SPD-a i demokršćana

Prema izlaznim anketama javnih servisa ARD/ZDF, demokršćani iz Unije CDU/CSU i socijaldemokrati (SPD) osvojili su u nedjelju isti broj glasova na njemačkim parlamentarnim izborima, dok su Zeleni na trećem mjestu, prenijela je Hina.

Prema rezultatima instituta Infratest dimap za ARD/ZDF objavljenim odmah po zatvaranju birališta, Unija CDU/CSU je osvojila 25 posto glasova, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) također 25 posto, Zeleni su osvojili 15, Alternativa za Njemačku (AfD) 11, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 11, te stranka Ljevica 5 posto glasova birača.

Neke druge ankete pokazuju da SPD ima blagu prednost.

Sa 25 posto glasova, unija CDU/CSU je zabilježila najlošiji rezultat poslije rata.

„Ovo je bolno“, rekao je generalni sekretar CDU-a Paul Ziemiak za ARD.

Očekuje se da pažnja sada usmjeri na koalicione pregovore dvije vodeće stranke sa manjim partijama, Zelenim i FDP-om.


Izlazne ankete: Socijaldemokrate u blagom vodstvu

Prema prvom izlaznim anketama, koje su objavljene ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta, socijaldemokrate (SPD) su osvojile 26 posto glasova.

Kršćansko-demokratska unija ima podršku 24, a Zeleni 14,5 posto birača.


Zatvorena birališta

U Njemačkoj su u 18 sati zatvorena birališta, na kojima je više od 60 miliona građana biralo novi saziv Bundestaga.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se u narednih desetak minuta.


Do 14 sati glasalo 36,5 posto birača

Na izborima u Njemačkoj izlaznost do 14 sati je iznosila 36,5 posto što je 4,6 posto manje nego prije četiri godine ali Državna izborna komisija očekuje veću izlaznost zbog mnogo većeg broja građana koji su svoj glas poslali poštom.

(Anadolija)

Prije četiri godine, izlaznost je iznosila 76,2 posto, od čega je 28,6 posto glasalo dopisno putem pošte.

Ove godine se zbog pandemijskih mjera očekuje još veći udio takvih birača, preko 40 posto, pa se očekuje da će i ukupna izlaznost biti veća nego 2017.


Merkel dala podršku Laschetu

Angela Merkel je na posljednjem skupu, dan uoči održavanja parlamentarnih izbora koji će donijeti novog kancelara nakon njenih 16 godina na toj funkciji, pozvala građane Njemačke da “u ime budućnosti” glasaju za konzervativca Armina Lascheta.

(EPA)

“Radi se o vašoj budućnosti, o budućnosti vaše djece i o budućnosti njihovih roditelja, a tek svake četiri godine imate priliku odlučivati na saveznoj razini o onima koji bi tu budućnost trebali oblikovati”, rekla je kancelarka na skupu održanom u Aachenu s kandidatom demokršćana, koji je prema anketama stajao nešto lošije u odnosu na socijaldemokratu Olafa Scholza.

Izvor: Al Jazeera i agencije