Pjongjang izrazio spremnost za poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom

Sestra Kim Jong-una rekla je da je moguć sastanak lidera dvije zemlje ako Seul ‘promijeni ponašanje’.

Kim Yo-jong ranije je kritikovala Seul zbog toga što je nedavne raketne probe Pjongjanga opisao kao provokacije (EPA)

Sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una izjavila je da će njena zemlja preduzeti korake sa ciljem poboljšanja odnosa sa Južnom Korejom ako Seul promijeni ponašanje.

Kim Yo-jong, zadužena za odnose dvije Koreje, navela je da će Sjeverna Koreja možda razmotriti i održavanje novog sastanka lidera dvije zemlje, ako Seul odustane od “neprijateljskih politika i dvostrukih standarda”.

Ona je i dan prije dala sličnu izjavu, rekavši da je Pjongjang spreman nastaviti pregovore sa Južnom Korejom ako određeni uslovi budu ispunjeni, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Kim Yo-jong ranije je kritikovala Seul zbog toga što je nedavne raketne probe Pjongjanga opisao kao provokacije, dok istovremeno pokušava unaprijediti sopstvenu vojnu sposobnost.

Pritisak za ublažavanje sankcija

Analitičari navode da Sjeverna Koreja koristi spremnost južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na angažman sa Pjongjangom, kako bi vršila pritisak na Seul da ubijedi SAD da ublaži međunarodne sankcije uvedene zbog sjevernokorejskog programa razvoja nuklearnog oružja ili da obustave zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe.

Izjave Kim Yo-jong su odgovor na govor Moona na ovosedmičnom zasijedanju Generalne skupštine UN-a, gdje je pozvao na usvajanje deklaracije lidera dvije Koreje, SAD-a i Kine o okončanju Korejskog rata.

Taj sukob, vođen od 1950. do 1953. godine okončan je primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Izvor: Agencije