Izvinjenje Katoličke crkve za stoljeće zlostavljanja domorodačke djece u internatima

Ali čelnici starosjedilačkih zajednica još uvijek čekaju Papino izvinjenje.

Ukupno je oko 150.000 indijanske, metiske i inuitske djece širom Kanade upisano od kasnih 1800-ih do 1990-ih u 139 škola s integriranim domovima u kojima su stanovala djeca, provodeći mjesece ili godine izolirani od porodica (Reuters)

Katolička crkva “nedvosmisleno” se izvinila kanadskim autohtonim zajednicama za stoljeće zlostavljanja u školama pod crkvenom upravom koje su vlasti osnovale radi asimilacije njihove djece.

Ali čelnici starosjedilačkih zajednica još uvijek čekaju Papino izvinjenje.

“Mi, kanadski katolički biskupi, izražavamo duboko žaljenje i nedvosmisleno se izvinjavamo”, stoji u izjavi u kojoj kažu da su “potpuno posvećeni” pomirenju, prenosi Hina.

Taj korak slijedi nakon nedavnih događaja koja su potresla Kanadu kad je otkriveno oko 1.200 neobilježenih grobova na trima mjestima na kojima su starosjedilačka djeca bila prisiljena pohađati školu.

Ukupno je oko 150.000 indijanske, metiske i inuitske djece širom Kanade upisano od kasnih 1800-ih do 1990-ih u 139 škola s integriranim domovima u kojima su stanovala djeca, provodeći mjesece ili godine izolirani od porodica.

Izvinjenje je objavljeno manje od sedmicu prije nego što će Kanađani 30. septembra obilježiti prvi Nacionalni dan istine i pomirenja.

Taj dan posvećen komemoraciji hiljadama domorodačke djece koja su umrla ili nestala iz škola odredio je kanadski premijer Justin Trudeau, koji je u junu rekao da su Kanađani “užasnuti i posramljeni načinom na koji se naša zemlja ponaša”.

Biskupi su u izjavi naveli da “priznaju patnju koju su proživjela” domorodačka djeca u školskim internatima i “teška zlostavljanja” kojima su podvrgnuta, uključujući “fizičko, psihološko, emocionalno, duhovno, kulturno i seksualno” zlostavljanje direktora i učitelja.

“Mnoge katoličke vjerske zajednice i biskupije učestvovale su u ovom sistemu, što je rezultiralo potiranjem starosjedilačkih jezika, kulture i duhovnosti, nepoštivanjem bogate historije, tradicije i mudrosti starosjedilaca”, rekli su.

“Također sa žalošću priznajemo historijsku i sadašnju traumu te naslijeđe patnje i izazova s ​​kojima se suočavaju starosjedilačke zajednice, a koji traju do danas”.

‘Kulturni genocid’

Komisija za istinu i pomirenje zaključila je da je neuspjela vladina politika “kulturni genocid”.

Danas se smatra da su iskustva u školama s integriranim domovima razlog visoke učestalosti siromaštva, alkoholizma i porodičnog nasilja, kao i visoke stope samoubistava u starosjedilačkim zajednicama u Kanadi.

Potrage za mogućim grobnicama pomoću radara koji prodiru u zemlju nastavljaju se nakon otkrića u pokrajinama Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu.

U međuvremenu, plemena pokušavaju sastaviti stare dokumente koji bi mogli pomoći pri identifikaciji u neoznačenim grobovima i rasvijetliti sudbinu djece koja se nikada nisu vratila kući.

Biskupi su se obvezali “dati dokumentaciju ili zapise (na zahtjev plemena) koji će pomoći u obilježavanju sjećanja na one koji su pokopani u neoznačenim grobovima”.

Domorodačke grupe i vođe također su pozvali Papu da se izvini za ulogu Crkve u rezidencijalnim školama, uz podršku Trudeaua koji je rekao da je lično molio papu Franju da se “izvini autohtonim Kanađanima na kanadskom tlu”.

Čelnici starosjedilačkih zajednica rekli su da je izvinjenje Crkve dobrodošlo, ali da bi bilo smislenije da potiče od samog Pape.

Izaslanstvo kanadskih autohtonih zajednica trebalo bi u decembru otputovati u Vatikan na susret s Papom.

U međuvremenu su biskupi rekli da će sarađivati ​​s Vatikanom i domorodačkim čelnicima kako bi pokušali zakazati Papinu posjetu Kanadi “u sklopu ovog puta ozdravljenja”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO