Uoči njemačkih izbora: Glavni kandidati jure po posljednje glasove

Ankete pokazuju malu razliku, s tim da je umjereni ljevičar Scholz u prednosti pred konzervativnim Laschetom za samo 3 postotna boda.

Postoji mogućnost da Njemačka nastavi svoju sadašnju "veliku koaliciju" SPD-a i CDU/CSU-a (Reuters)

Olaf Scholz i Armin Laschet, od kojih će jedan najvjerojatnije biti novi njemački kancelar, imat će posljednje predizborne nastupe u subotu uoči nedjeljnih izbora.

Ankete pokazuju malu razliku među njima, s tim da je umjereni ljevičar Scholz u prednosti pred konzervativnim Laschetom za samo 3 postotna boda.

Kancelarka u odlasku Angela Merkel, koja je vodila najveću evropsku ekonomiju gotovo 16 godina, podržat će svog kolegu demokršćana Lascheta na predizbornom nastupu u njegovu rodnom gradu Aachenu na francuskoj granici.

Scholz iz Socijaldemokratske stranke (SPD) bit će bliže glavnom gradu, s posljednjim događajem u sklopu kampanje u državi Brandenburgu.

Treća kandidatkinja za kancelarku Annalena Baerbock iz Zelenih službeno je u subotu završila svoju kampanju. Budući da je sada u anketama na trećem mjestu, njen izbor smatra se malo vjerovatnim.

No očekuje se da će njena stranka uveliko poboljšati svoje rezultate u odnosu na prošle izbore 2017., pa čak i da će biti dio buduće koalicijske vlade.

Trostrana koalicija

Većina promatrača očekuje da će rezultat glasanja biti trostrana koalicija, ali nije jasno ko će u njoj biti.

Uspije li Laschetov blok Kršćanskih demokrata i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) postići vodstvo, onda će to vjerojatno biti koalicija desnog centra.

U slučaju trijumfa SPD-a, Njemačka bi mogla malo ili snažno zaokrenuti ulijevo, ovisno o tome koga Scholz odabere za svoje koalicijske partnere.

Druga je mogućnost da Njemačka nastavi svoju sadašnju “veliku koaliciju” SPD-a i CDU/CSU-a.

Izvor: Agencije