Erdogan: Kupit ćemo još sistema S-400

Niko se ne može petljati u naše odluke čije ćemo defanzivne sisteme kupovati, rekao je turski predsjednik.

Ako mi ne date Patriot, vjerovatno ću kupiti odbrambene sisteme od drugih država, rekao je Erdogan (EPA)

Ankara planira kupiti još dodatnih protuzračnih sistema S-400 iz Rusije, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za američku mrežu CBS.

“Ubuduće, niko se neće moći miješati u naše odluke čije ćemo defanzivne sisteme kupovati, od koje zemlje i na kojem nivou. Niko se ne može miješati u to. Samo mi možemo donositi takve odluke. Naravno, kupit ćemo S-400”, naglasio je Erdogan, prenio je Tanjug, pozivajući se na Tass.

On je rekao da je sve objasnio američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

„Sve sam mu rekao. Donijeli smo odluku da kupimo borbene avione F-35 i platili smo ih 1,4 milijarde dolara. Još nismo dobili avione tipa F-35”, dodao je Erdogan.

‘Pitali za Patriot, ali odbijeni’

On je otkrio da je Turska pitala da joj se proda američki protuzračni sistem Patriot, ali je odbijena.

“Ako mi ne date Patriot, vjerovatno ću kupiti odbrambene sisteme od drugih država. Niko se ne može miješati u to”, ponovio je Erdogan.

Upitan da kaže da li očekuje da će SAD moći vjerovati Turskoj nakon toga, Erdogan je odgovorio kontrapitanjem – ko će rizikovati sigurnost svoje zemlje?

„Kako ćemo da poduzeti neophodne mjere usljed sigurnosnih rizika? Da li treba da očekujemo isporuke odbrambenih sistema od država koje nam ih ne žele prodati”, zapitao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Povezane

Glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kaže da su riječi ministra odbrane pogrešno shvaćene, ali nije detaljno objasnio zbog čega.

Published On 11 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO