EK poručio Poljskoj da dopusti Frontex na granici s Bjelorusijom

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog situacije s migrantima na poljsko-bjeloruskoj granici te je apelirala na Varšavu da dopusti Frontexu sudjelovanje u čuvanju granice.

Varšava je uvela vanredno stanje na granici s Bjelorusijom (EPA)

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog situacije s migrantima na poljsko-bjeloruskoj granici te je apelirala na Varšavu da dopusti Frontexu sudjelovanje u čuvanju granice.

Tri migranta umrla su na poljskoj strani granice, a jedan u Bjelorusiji ranije ove sedmice, prenosi Hina.

Prošlog mjeseca Bjelorusija je objavila da je pronašla mrtvog Iračanina u blizini svoje granice s Litvanijom.

U petak je AFP javio i o šestoj žrtvi, državljaninu Iraka koji je umro u Poljskoj.

Nepoznat je uzrok smrti migranata koji pokušavaju ući u Poljsku.

Poljska i Evropska unija optužuju Bjelorusiju da dovodi migrante, većinom iz Iraka i Afganistana, do granice te ih potiče na prelazak kako bi pritisnula Uniju da odustane od sankcija nametnutih Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

“Svjesni smo da se poljske vlasti suočavaju s teškom situacijom koju je stvorio pokušaj instrumentaliziranja ljudi za političke ciljeve”, kazao je glasnogovornik EK-a.

‘Situacija je vrlo zabrinjavajuća’

Međutim, Poljska mora upravljati granicom bez ugrožavanja ljudskih života te uz pružanje osnovne njege potrebitima, dodao je.

“Situacija je vrlo zabrinjavajuća”, poručio je.

“Bilo bi dobro da naša zajednička granica bude zaštićena našim zajedničkim resursima, naime onima koje daje agencija [Frontex]”, rekao je glasnogovornik.

Frontex je agencija EU-a za zaštitu vanjskih granica.

Poljska, koja ima na raspolaganju jednu od najvećih službi za zaštitu granice u EU, nije zatražila pomoć Frontexa, iako ta agencija pomaže susjednoj Litvaniji i Latviji koje također graniče s Bjelorusijom.

Varšava je uvela vanredno stanje na granici s Bjelorusijom, zbog čega novinari, političari ili aktivisti za ljudska prava ne mogu pristupiti području.

Izvor: Agencije