Do oktobra početak rekonstrukcije Gaze, obećana milijarda dolara

Projekat će se izvesti u tri faze, a Katar i Egipat su obećali po 500 miliona dolara.

U jedanaestodnevnoj ofanzivi Izraela u maju ove godine ubijeno je više od 260 Palestinaca (Reuters)

Prva faza procesa rekonstrukcije Pojasa Gaze počet će uskoro, četiri mjeseca nakon smrtonosne izraelske ofanzive na tu enklavu.

Plan rekonstrukcije napravili su Ministarstvo javnih radova i stanovanja i Katarski komitet za rekonstrukciju Gaze, zajedno sa ostalim međunarodnim akterima.

Naji Sarhan, podsekretar ministarstva, rekao je Al Jazeeri da se nekoliko zemalja obavezalo pridonijeti rekonstrukciji Gaze i da će radovi početi do oktobra.

„Katar se obavezao na 500 miliona dolara za obnovu stambenih objekata uništenih u nedavnoj izraelskoj ofanzivi, a Egipat na 500 miliona dolara za infrastrukturu i obnovu ulica“, rekao je.

U jedanaestodnevnoj ofanzivi Izraela u maju ove godine, u kojoj je ubijeno više od 260 Palestinaca, uključujući 66 djece, ciljani su civilni objekti i infrastruktura.

Izrael uklanja zabranu

Oko 2.000 domova je uništeno, dok ih je 22.000 oštećeno, što je dovelo do raseljavanja desetaka hiljada Palestinaca.

Najmanje četiri nebodera su sravnjena sa zemljom, a gađana su 74 javna objekta.

Prema Sarhanu, šteta je procijenjena na 497 miliona dolara.

Plan obuhvata tri faze. U prvoj, Katarski komitet će obnoviti 1.000 stambenih jedinica, uključujući 800 oštećenih, a u drugoj, Egipat će obnavljati infrastrukturu.

Kuvajt se ranije obavezao na gradnju novih nebodera, što bi bila treća faza, ali dogovor nije zvanično zaključen.

Salama Maroug, glasnogovornik vlade u Gazi, rekao je Al Jazeeri da je Izrael pristao ukloniti zabranu na uvoz građevinskog materijala u enklavu.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO