Direktorica Huaweija postigla dogovor s tužilaštvom SAD-a

Meng Wanzhou vraća se u Kinu, koja je oslobodila dva Kanađanina koja je držala više od hiljadu dana.

Meng Wanzhou je poslije hapšenja boravila u kućnom pritvoru u Vancouveru (EPA)

Dva kanadska državljana koje je Kina zadržavala više od 1.000 dana napustili su kineski zračni prostor i vratit će se u Kanadu u subotu, izvijestio je kanadski premijer Justin Trudeau, nakon što je ranije u petak postignut sporazum između SAD-a i financijske direktorice Huawei Technologiesa Meng Wanzhou o okončanju slučaja protiv nje.

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao “dva Michaela”, uhapšeni su u Kini samo nekoliko dana nakon što je u decembru 2018. policija u Vancouveru slobode lišila financijsku direktoricu Huawei Technologiesa Meng Wanzhou, ujedno i kćerku osnivača tog koncerna Rena Zhengfeija, na temelju američkog naloga za hapšenje.

Ubrzo nakon što je Trudeau najavio njihov povratak u Kanadu, tamošnji mediji izvijestili su da je Meng odletjela prema Kini nakon postignutog dogovora s američkim vlastima.

“Prije 12 minuta Michael Kovrig i Michael Spavor napustili su kineski zračni prostor i na putu su kući. To dvoje ljudi prošlo je kroz nevjerojatno tešku situaciju, no nadahnjujuća je i dobra vijest za sve nas da su na putu povratka kući i svojim porodicama”, izjavio je Trudeau novinarima, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ublažavanje diplomatske napetosti

Ranije u petak svjetski mediji izvijestili su da je financijska direktorica Huaweija Meng Wanzhou postigla dogovor s američkim tužiteljima kojim je okončan slučaj protiv nje vezan uz optužbe za prevare i kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Sporazum se odnosi samo na Meng, a američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da se priprema za suđenje protiv Huaweija.

Meng taj sporazum omogućuje da napusti Kanadu nakon što je u Kanadi provela gotovo tri godine u kućnom pritvoru.

Taj sporazum ujedno će ublažiti diplomatske napetosti između Kine, SAD-a i Kanade.

Višegodišnja drama oko izručenja Meng SAD-u bila je izvor neslaganja između Pekinga i Washingtona, pri čemu su kineski dužnosnici davali do znanja da je potrebno odustati od slučaja kako bi se okončao diplomatski spor između dvije najveće svjetske sile.

Njeno hapšenje uvuklo je u diplomatski sukob i Kanadu kada je Kina uhapcila dva Kanađanina, nedugo nakon što je Meng privedena.

Iako je službeni Peking cijelo vrijeme insistirao da ti slučajevi nisu povezani, Trudeauova liberalna vlada optuživala je Kinu za talačku diplomaciju.

Izvor: Agencije