Bijela kuća: Vladini uposlenici moraju biti vakcinisani do 8. decembra

Administracija će ugrađivati klauzule u sve buduće ugovore s vladom kojima će nalagati vakcinaciju.

Joe Biden potpisao je još 9. septembra izvršnu uredbu kojom se zahtijeva obvezna vakcinacija zaposlenika u saveznim institucijama (EPA)

Bijela kuća objavila je da milioni uposlenika u svim saveznim institucijama moraju do 8. decembra biti vakcinisani protiv COVID-19, kao i da će administracija ugrađivati klauzule u sve buduće ugovore s vladom kojima će nalagati vakcinaciju.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je još 9. septembra izvršnu uredbu kojom se zahtijeva obvezna vakcinacija zaposlenika u saveznim institucijama, no mnoge američke kompanije koje imaju ugovore sa saveznim institucijama čekale su na službene smjernice iz Bijele kuće.

Zamjenik direktora Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće Jason Miller napisao je na svom blogu da “smjernice koje su danas izdane promiču jedan od glavnih ciljeva znanstveno utemeljenog plana: da se što više ljudi vakciniše”.

Miller je rekao da će politika cijepljenja zaposlenika “smanjiti izostanke radnika, kao i troškove rada te poboljšati učinkovitost ugovaratelja i podugovaratelja koji izvršavaju poslove za saveznu vladu”.

Jedan dužnosnik administracije rekao je da se zahtjevi za cijepljenjem interpretiraju “široko”, ustvrdivši da obuhvaćaju sve a ne samo one koji rade u saveznim zgradama.

Deseci miliona radnika

Steve Case, advokat u društvu King&Spalding, specijaliziranom za vladine ugovore, očekuje da će ta uredba utjecati na desetke miliona američkih radnika.

Primjerice, ako savezni djelatnik odlazi na posao u neki drugi ured u kompaniji, tada će i zaposlenici tog drugog ureda morati biti vakcinisani, iako ne rade na ugovoru za vladu.

“Pipci (uredbe) su dalekosežni. Broj onih koji će biti obuhvaćeni je golem”, rekao je Case, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ranije ovoga mjeseca, Bijela kuća objavila je da svi savezni zaposlenici moraju biti cijepljeni najkasnije do 22. novembra.

Prošle sedmice glavni dobavljač vojne opreme Raytheon Technologies Corp, proizvođač raketa Tomahawk, zatražio je od svih 125.000 zaposlenika u SAD-u da se vakcinišu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO