Armenija i Azerbejdžan podnijeli tužbu ICC-u zbog Nagorno-Karabaha

Međunarodni krivični sud je potvrdio da je podnesena tužba kojom Azerbejdžan optužuje susjednu Armeniju za ‘etničko čišćenje’ te kontra tužbu za ‘ubistva i mučenja ratnih zarobljenika’.

Dvije bivše sovjetske republike dva su puta ratovale zbog pokrajine Nagorno-Karabah (EPA)

Armenija i Azerbejdžan podnijeli su tužbe Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu zbog pokrajine Nagorno-Karabah, zbog koje su dvije zemlje ratovale krajem prošle godine.

Azerbejdžan je poduzeo korake kako bi ratne zločince izveo pred lice pravde, rekao je predsjednik Ilham Alijev u intervjuu objavljenom za ruski časopis National Defence.

ICC je potvrdio da je podnesena tužba kojom Azerbejdžan optužuje susjednu zemlju za “etničko čišćenje”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nekoliko dana ranije Armenija je, također, podnijela tužbu ovom sudu, optužujući azerbejdžansko rukovodstvo, između ostalog, za ubistva i mučenja ratnih zarobljenika.

Napetosti se i dalje raspiruju

Dvije bivše sovjetske republike dva su puta ratovale zbog pokrajine Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan je izašao kao pobjednik iz prošlogodišnjeg rata, koji je počeo u septembru.

Više od 6.500 ljudi izgubilo je život u tromjesečnim borbama, a Azerbejdžan je vratio kontrolu nad velikim dijelom Nagorno-Karabaha.

Dio pokrajine još uvijek kontrolira međunarodno nepriznata republika Nagorno-Karabah, sada povezana s Armenijom samo uskim koridorom, u kojem su stacionirane ruske snage.

Uprkos primirju sklopljenom uz rusko posredovanje, napetosti se i dalje raspiruju.

Izvor: Agencije