UNICEF: Djeca izgubila hiljade milijardi školskih časova zbog korone

UNICEF je u sjedištu Ujedinjenih naroda upozorio da su djeca širom svijeta izgubila 1.842 milijardi školskih časova zbog korone i mjera zatvaranja.

UNICEF je pozvao vlade da ponovo otvore škole (EPA - Ilustracija)

UNICEF je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje se održava generalna debata svjetskih lidera, u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN-a, postavio displej-brojač na kojem se svake sekunde mijenjaju cifre kako bi upozorio da su djeca širom svijeta izgubila do sada, prema podacima sa te table, 1.842 milijardi školskih časova zbog korone i mjera zatvaranja.

Predstavnici svih delegacija koje dolaze u Generalnu skupštinu UN-a prolaze pored table koja broji sate izgubljenog učenja “No Time to Lose”, prenosi Tanjug.

Postavljene su i prazne đačke stolice, a velikim slovima na platou ispred ulaza u zgradu ispisano je “Reopen Schools ASAP”.

Poziv za otvaranje škola

Na displeju je oko podne u jednom trenutku bilo ispisano “COVID-19 has cost children 1.841.997.790.043 in class hours”, odnosno da je COVID-19 “koštao” djecu 1.841.997.790.043 školskih časova.

UNICEF na taj način poziva vlade da ponovo otvore škole.

Središnji dio instalacije je sat, oblikovan tako da liči na tablu prazne učionice, koja se nalazi na Trgu za posjetioce UN-a ispred zgrade Generalne skupštine.

Sat je brojač u realnom vremenu, koji prikazuje sve veći kumulativni broj sati učenja koje je svaki školarac u svijetu izgubio i nastavlja gubiti od početka pandemije.

Praznu učionicu čini 18 klupa, po jedna za svaki mjesec zbog poremećaja u obrazovanju izazvanih pandemijom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO