Sjeverna Koreja ocijenila poziv na proglašenje kraja Korejskog rata preuranjenim

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je u utorak poziv na formalni prekid Korejskog rata u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a.

Sjeverna i Južna Koreja testirale su prošle sedmice balističke projektile te su sada obje razvile napredno oružje (Arhiva)

Poziv Južne Koreje da proglasi formalni kraj Korejskog rata preuranjen je jer nema jamstva da bi doveo do povlačenja “američke neprijateljske politike” prema Pjongjangu, kazao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Sj. Koreje Ri Thae Song, prenosi Reuters.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je u utorak poziv na formalni prekid Korejskog rata u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a te je predložio da dvije Koreje sa Sjedinjenim Državama, ili sa SAD-om i Kinom, proglase takvu deklaraciju, prenosi Hina.

Dvije Koreje su i dalje tehnički u ratu nakon što je njihov sukob od 1950. – 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

“Ništa se neće promijeniti sve dok političke okolnosti oko Sj. Koreje ostanu nepromijenjene i ne promijeni se neprijateljska politika SAD-a, iako se prekid rata proglašava stotinama puta”, kazao je Ri za državni medij KCNA.

Dodaje kako je povlačenje američkih dvostrukih standarda i neprijateljske politike glavni prioritet u stabilizaciji situacije na korejskom poluotoku i osiguravanju mira na njemu.

Dijalog s Washingtonom

Moon je u petak rekao da je uvjeren da će Pjongjang shvatiti da je u njegovom interesu dijalog s Washingtonom, ali nije siguran da će taj trenutak doći za vrijeme njegova mandata, koji završava 2022. godine.

“Čini se da je Sj. Koreja još uvijek odmjerava mogućnosti dok drži vrata za razgovore otvorenima, iako podiže napetosti na niskoj razini, taman toliko da SAD ne prekine svaki kontakt”, kazao je Moon Jae-in.

U utorak se američki predsjednik Joe Biden obratio skupštini UN-a i naglasio je da SAD žele “trajnu diplomaciju” za rješavanje krize oko sjevernokorejskog programa nuklearnih i balističkih projektila.

Sjeverna Koreja odbacila je američke uvertire u dijalog, a čelnik UNDP-a rekao je ove sedmice da nuklearni program Pjongjanga ide “punom parom”.

Sjeverna i Južna Koreja testirale su prošle sedmice balističke projektile te su sada obje razvile napredno oružje, uslijed beskorisnih napora za početak pregovora za smirivanje napetosti.

Izvor: Agencije