Podmornička kriza: Johnson nudi saradnju Macronu

Proglašenje strateškog partnerstva SAD-a, Australije i Velike Britanije 15. septembra je dovelo do otkazivanja unosnog ugovora po kojem je Canberra trebala kupiti francuske podmornice.

Boris Johnson je ranije rekao da sigurnosni pakt AUKUS zaključen između SAD-a, Australije i Velike Britanije u indo-pacifičkom području nije 'ekskluzivan' i ne želi 'nikoga isključiti' (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson u petak je predložio Emmanuelu Macronu “obnovu saradnje Francuske i Velike Britanije” nakon podmorničke diplomatske krize, saopćila je Elizejska palača nakon razgovora dvojice čelnika.

U tom telefonskom razgovoru koji se dogodio u petak “na zahtjev Londona”, Johnson je “izrazio spremnost na ponovnu uspostavu saradnje Francuske i Velike Britanije sukladno našim vrijednostima i zajedničkim interesima (klima, indo-pacifičko područje, borba s terorizmom i drugo)”, navodi se u kratkom saopćenju ureda francuskog predsjednika, prenosi Hina.

“Predsjednik mu je odgovorio da očekuje njegove prijedloge”, dodaje se.

Razgovor se dogodio dva dana nakon razgovora Emmanuela Macrona i Joea Bidena zahvaljujući kojemu je popustila napetost između Pariza i Washingtona u vezi s proglašenjem strateškog partnerstva Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije 15. septembra koje se završilo otkazivanjem unosnog ugovora po kojemu je Canberra trebala kupiti francuske podmornice.

Macron je odlučio da će se francuski ambasador u SAD-u Philippe Etienne iduće sedmice vratiti u Washington, ali još nema nikakve odluke o povratku francuskog ambasadora u Australiju, koji je također pozvan u Pariz.

Zategnuti odnosi

Naprotiv, pozivanje francuskog ambasadora iz Londona ocijenjeno je nepotrebnim jer je, kako je rekao francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, “Velika Britanija u ovom slučaju kao deveta rupa na svirali”. “Neprestani britanski oportunizam je poznata stvar”, rekao je francuski ministar 19. septembra.

Pariz je, dajući do znanja da je nezadovoljan, otkazao i susret francuske ministrice odbrane Florence Parly i njenog britanskog kolege Bena Wallacea koji je bio planiran ove sedmice.

Boris Johnson je u srijedu rekao da sigurnosni pakt AUKUS zaključen između SAD-a, Australije i Velike Britanije u indo-pacifičkom području nije “ekskluzivan” i ne želi “nikoga isključiti”.

Francusko-britanske bilateralne veze zadnjih mjeseci su veoma zategnute zbog provedbe Brexita u ribolovu i u kontroli migranata koji s francuske sjeverne obale žele ući u Englesku, koju London ocjenjuje slabom.

Izvor: Agencije