Međunarodna organizacija Al-Quds poziva na odbranu Al-Akse

Organizacija smatra da je džamija Al-Aksa od 8. septembra ušla u kritičnu fazu potiranja njenog identiteta kroz nametanje jevrejskih vjerskih rituala.

Džamija Al-Aksa je svjedočila neviđenoj agresiji od okupacije 1967. godine (EPA)

Međunarodna organizacija Al-Quds uputila je apel arapskim i islamskim narodima da stanu o odbranu džamije Al-Aksa od, kako je opisao, “neviđene i rušilačke” izraelske agresije.

U svom saopćenju u četvrtak, organizacija je navela da je džamija Al-Aksa svjedočila neviđenoj agresiji od okupacije 1967. godine. Nametano je obavljanje kompletnih jevrejskih rituala u njoj kao da je postala navodni “hram”.

Smatra da je džamija Al-Aksa od 8. septembra ušla u kritičnu fazu potiranja njenog identiteta kroz nametanje jevrejskih vjerskih rituala, napominjući da su stotine jevrejskih ekstremista upadale u džamiju na ovaj ili onaj način kako bi izvodili vjerske obrede.

Međunarodna organizacija Al-Quds, čije je sjedište u Bejrutu, smatra da se radi na tome da Al-Aksa postane stvarno središte jevrejskog bogosluženja, što zapravo otvara put za uspostavu navodnog jevrejskog hrama na lokalitetu Al-Akse i cijeloj njenoj površini.

Osuda izraelskih nasrtaja

Ono što se događa opisali su kao “agresiju kojom se nastoji uništiti identitet džamije Al-Aksa”, uputivši svoj apel jordanskim vlastima, koje su zadužene za upravljanje jerusalemskim zadužbinama, da preispita ovo opasno ponašanje izraelskih okupatora.

Apel je također upućen i grupi murabituna (samoimenovanih čuvara Al-Akse), palestinskim stanovnicima Jerusalema, Palestincima na izraelskim teritorijama i Zapadnoj obali, kao i otporu te arapskim i islamskim narodima kako bi stali u odbranu Al-Akse.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova ranije je u četvrtak osudilo izraelske nasrtaje na džamiju Al-Aksa. Ministarstvo je u svom saopćenju istaknulo da “upadi ekstremista i njihovo ponašanje predstavljaju kršenje povijesnog i pravnog statusa quo u Al-Aksi”.

Izraelci obilježavaju niz jevrejskih praznika od 6. do 27. septembra. Tokom tog perioda stotine izraelskih doseljenika su više puta upadale u džamiju Al-Aksa pod zaštitom izraelske policije.

Izvor: Agencije