Kina: AUKUS suprotan duhu neširenja nuklearnog oružja

Washington, Canberra i London potpisali su sporazum 15. septembra prema kome će Australija započeti izgradnju podmornica na nuklearni pogon koristeći američke tehnologije.

Australija namjerava da izgradi najmanje osam nuklearnih podmornica, a očekuje se da će prva od njih ući u upotrebu 2036. godine (EPA - Ilustracija)

Kineske vlasti protive se novoosnovanom sigurnosnom savezu AUKUS između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država smatrajući da je to pakt koji je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je u petak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

“Takvi sporazumi (između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država) suprotni su duhu neširenja nuklearnog oružja i odgovarajućim međunarodnim ugovorima”, naglasio je kineski diplomata, prenio je Tanjug agenciju TASS.

Washington, London i Canberra ne bi trebalo da destabiliziraju međunarodnu situaciju, upozorio je on.

Kako je precizirao glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, AUKUS podriva rezultate aktivnosti Asocijacije država jugoistočne Azije usmjerene na održavanje mira u regiji.

Nuklearne podmornice

“Ponovo insistiramo na tome da Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države prestanu da slede ideologiju iz doba Hladnog rata i jasno se pridržavaju međunarodnih obaveza vezanih za neširenje nuklearnog oružja”, naglasio je Zhao Lijian.

Washington, Canberra i London potpisali su sporazum 15. septembra prema kome će Australija započeti izgradnju podmornica na nuklearni pogon koristeći američke tehnologije.

Canberra namjerava da izgradi najmanje osam takvih podmornica, a očekuje se da će prva od njih ući u upotrebu 2036. godine.

Izvor: Agencije