Italija: Puigdemont na slobodi, ali mora ostati na Sardiniji

Sutkinja Plinia Azzena istaknula je kako je hapšenje bivšeg čelnika katalonske regionalne vlade prilikom ulaska u Italiju, na temelju evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, bilo legalno.

Španija optužuje Carlesa Puigdemonta za pobunu protiv vlasti jer je 2017. pomogao u organizaciji referenduma o nezavisnosti Katalonije (EPA)

Sutkinja na Sardiniji oslobodila je bivšeg čelnika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta, koji je uhapšen u četvrtak.

Sutkinja Plinia Azzena istaknula je kako je hapšenje Puigdemonta, prilikom ulaska u Italiju, na temelju evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, bilo legalno, prenosi Hina, pozivajući se na Ansu.

U odluci o oslobađanju piše i da mora ostati na otoku dok se ne razriješe pravna pitanja.

No, budući da se državno tužilaštvo složilo da nije potrebno držati Puigdemonta u zatvoru, niti mu izreći kućni pritvor zbog sigurnosnih razloga, pušta ga se na slobodu.

Optužba za pobunu protiv vlasti

Puigdemont je pušten u petak iz zatvora u italijanskom gradu Sasari.

“Sve je u redu”, rekao je on novinarima po izlasku iz zatvora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sada je potrebno razjasniti hoće li Puigdemont biti izručen Španiji, a dok ne bude donijeta ta odluka ne smije napustiti Sardiniju.

Španski premijer Pedro Sanchez ranije je izjavio da Puigdemont mora doći pred špansko pravosuđe.

“Puigdemont mora poštivati odluke suda, kao bilo koji drugi građani“, saopćio je Sanchez.

Španija optužuje Puigdemonta za pobunu protiv vlasti jer je 2017. godine pomogao u organizaciji referenduma o nezavisnosti te pokrajine, koji su španski sudovi proglasili ilegalnim.

Katalonskog čelnika italijanska granična policija uhapsila je na aerodromu u gradu Algheru, pri dolasku na Sardiniju u četvrtak navečer.

“Vjerujemo da će pravosudne vlasti osloboditi Puigdemonta. Ovo je četvrti put da se to dogodilo“, rekao je ranije njegov advokat Gonzalo Boyer.

Živio u egzilu u Belgiji

Evropski parlament u martu je ukinuo Puigdemontov imunitet, koji je imao kao zastupnik te institucije od 2019. godine.

Puigdemont je živio u egzilu u Belgiji, a u Alghero je iz Brisela stigao kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi Adifolk te se susreo s čelnikom Sardinije.

Referendum 2017. godine Španiji je donio najveću političku krizu u nekoliko desetljeća, a potom je u novembru iste godine uslijedilo unilateralno proglašenje nezavisnosti Katalonije u regionalnom Parlamentu.

Nakon toga su vlasti u Madridu uvele direktnu vlast nad pokrajinom i uhapsile separatističke čelnike.

Izvor: Agencije