EU osudio rusku informatičku špijunažu i prijeti sankcijama

Napadi su bili upereni protiv parlamentarnih zastupnika, državnih službenika, političara, novinara i pripadnika civilnog društva.

Neke zemlje članice EU-a zapazile su zlonamjerne informatičke aktivnosti i povezale ih s ruskom državom, rekao je Josep Borrell (EPA)

Evropska unija je u petak osudila “neprihvatljivu” informatičku špijunažu Rusije protiv evropskih političkih čelnika i razmišlja o mjerama za njeno sankcioniranje.

“Neke zemlje članice EU-a zapazile su zlonamjerne informatičke aktivnosti označene kao ‘Ghostwriter’ i povezale ih s ruskom državom”, istaknuo je čelnik evropske diplomatije Josep Borrell u saopćenju objavljenom u ime dvadeset sedam zemalja EU-a.

“Te su aktivnosti neprihvatljive jer žele ugroziti naš integritet i našu sigurnost, vrijednosti i demokratska načela te temeljno djelovanje naših demokratija (…) tako što omogućuju dezinformiranje i manipuliranje informacijom”, upozorio je.

Napadi su bili upereni protiv parlamentarnih zastupnika, državnih službenika, političara, novinara i pripadnika civilnog društva, a izvodili su se pristupom u informatičke sisteme, u osobne račune i krađom podataka, dodaje se u saopćenju.

Zlonamjerne kibernetičke aktivnosti

Njemačka vlada je optužila ruske tajne službe za “phishing” napade ili mrežnu krađu identiteta na čijoj su meti bili njemački zastupnici i osudila je pokušaje utjecaja na njemačke parlamentarne izbore koji će se održati u nedjelju.

Njemačko pravosuđe vodi istragu zbog “sumnje u rad stranih obavještajnih službi”.

“EU i njezine članice oštro osuđuju te zlonamjerne kibernetičke aktivnosti s kojima sve upletene strane moraju odmah prestati”, istaknuo je Borrell.

“Pozivamo Rusku Federaciju da prihvati standarde odgovornog ponašanja zemalja u informatičkom prostoru. EU će se tom pitanju vratiti na idućim sastancima i razmislit će o uvođenju novih mjera”, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Sada je i kompanija Google priznala da pretraživač Chrome zaista ima čitav niz problema.

Published On 04 Sep 2021

Kako je otkriveno šestoro ruskih špijuna u Bugarskoj – zahvaljujući tome što nisu koristili enkripciju u komunikaciji.

Published On 12 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO