Čelnik katalonskih separatista uhapšen na Sardiniji

Danas će se Puigdemont pojaviti pred sucima apelacijskog suda u Sassariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti.

Čelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont živi u samonametnutom egzilu u Belgiji (EPA)

Čelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont u četvrtak je uhapsila talijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopćenju njegovog ureda.

Španija je za pobunu te pomoć u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg su španski sudovi ocijenili nezakonitim, optužila Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika.

U martu je Evropski parlament oduzeo Puigdemontu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Puigdemont živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Njegov ured kaže kako je Puigdemont u četvrtak poslijepodne otputovao u Alghero iz Brisela kako bi sudjelovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njenim ombudsmanom.

“Kad je stigao u zračnu luku Alghero, zaustavila ga je italijanska granična policija”, navodi se u saopćenju ureda, kojeg prenose Reuters i Hina.

Očekuje se odluka suda

Puigdemont će se pred sucima apelacijskog suda u Sassariju pojaviti danas, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti.

Njegov advokat Gonzalo Boye potvrdio je na Twitteru da je Puigdemont u pritvoru, dodavši da je uhapšen na temelju evropskog naloga od 14. oktobra 2019. godine, koji je prema “pravnom imperativu – kako je naveo Evropski sud pravde – obustavljen”.

Puigdemont je bio predmetom evropskog uhidbenog naloga koji je izdala Španija koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju nezavisnosti Katalonije.

Referendum je doveo do najveće političke krize u Španiji u posljednjih nekoliko desetljeća, a nakon toga je katalonski parlament, u oktobru 2017. godine, jednostrano proglasio neovisnost, što je potaknulo centralnu vladu da nametne direktnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele s hapšenjima separatističkih čelnika.

Izvor: Agencije