Abbas postavio ultimatum Izraelu u Ujedinjenim narodima

Palestinski predsjednik rekao je da će ako Izrael ne okonča okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalema, teritorija osvojenih u ratu 1967. godine razmotriti povlačenje priznanja te države.

Palestinski lider je optužio Izrael za 'aparthejd' i 'etničko čišćenje' (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, u neuobičajenom oštrom govoru, dao rok Izraelu da za godinu okonča okupaciju teritorija na kojima Palestinci žele osnovati buduću državu.

Zaprijetio je da će povući priznanje Izraela ako ta zemlja to ne učini, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

U dugom obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih narodaa, 85-togodišnji palestinski lider je optužio Izrael za “aparthejd” i “etničko čišćenje”.

Abbas je do sada rijetko koristio te termine i dugo je bio posvećen rješenju sukoba s Izraelom po modelu dvije države.

“Ako izraelske okupacione vlasti nastave uspostavljati realnost jedne države aparthejda, kao što se danas dešava, naš, palestinski narod i čitav svijet neće tolerirati takvu situaciju. Okolnosti na terenu će neminovno nametnuti jednaka i puna politička prava za sve na zemlji historijske Palestine u okviru jedne države”, rekao je Abbas.

Ide pred Međunarodni sud pravde

Rješenje po modelu jedne države, iako je popularno među pojedinim izraelskim i palestinskim aktivistima, značilo bi da Izrael više ne bi bio država s većinskim jevrejskim stanovništvom.

Nijedna velika izraelska, ni palestinska partija ne podržava takav ishod.

Abbas je kazao da bi pregovorao o konačnim granicama u narednoj godini, ali ako Izrael ne okonča okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalema, teritorija osvojenih u ratu 1967. godine, onda bi razmotrio povlačenje priznanja te države.

“Ako se to ne postigne, zašto održavati priznanje Izraela zasnovano na granicama iz 1967. godine?”, rekao je Abas, zaprijetivši da će se suprotstaviti Izraelu predu Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

U Izraelu nije odmah bilo reakcije na taj govor.

Palestinsko priznanje Izraela bilo je osnova privremenog mirovnog sporazuma iz 1993. godine, kojim je pokrenut bliskoistočni mirovni proces.

Zastoj mirovnog procesa

Pregovori u miru su u zastoju više od desetljeća, a aktuelni premijer Izraela Naftali Bennett protivi se stvaranju palestinske države uz Izrael, iako se u međunarodnoj zajednici smatra da je to jedini način za rješenje sukoba.

Abbasova oštra retorika odraz je palestinskog nezadovoljstva zbog zastoja u mirovom procesu, ali bi, također, mogla značiti da on nastoji ojačati svoju poziciju takvim stavovima, jer mu je popularnost opala zbog duge vladavine i rastućeg autoritarizma njegove Palestinske uprave.

Abbas se, međutim, u međunarodnoj zajednici i dalje smatra predstavnikom palestinskog cilja i ključnim partnerom u mirovnom procesu i njegove snage sarađuju s Izraelom u oblasti sigurnosti protiv rivalskog Hamasa i drugih organizacija koje vide kao zajedničku prijetnju.

Palestinski predsjednik je i ranije izricao tako uvijene pretnje i ne čini se ni da će sada donijeti neku drastičnu političku odluku koja bi značila kraj za Palestinsku upravu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO