Vojni čelnici Rusije i SAD-a sastali se u Finskoj

Rusija je djelomično držala SAD odgovornim za situaciju u Afganistanu nakon haotičnog povlačenja i talibanskog preuzimanja vlasti u augustu.

Razgovori Valerija Gerasimova i Marka Milleyja bili su konstruktivni, saopćila je Moskva (EPA)

U jeku rastućih tenzija između Rusije i SAD-a, visokorangirani dužnosnici dvije zemlje sastali su se u Finskoj kako bi raspravljali o smanjenju “rizika od incidenata tokom vojnih aktivnosti”.

Razgovori između zapovjednika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova i njegovog američkog kolege Marka Milleyja bili su konstruktivni, izvijestilo je u srijedu rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Hina, pozivajući se na Interfax.

Njih dvojica su, također, raspravljala o drugim problemima od zajedničkog interesa, iako nisu otkriveni detalji.

Rusija je djelomično držala SAD odgovornim za situaciju u Afganistanu nakon haotičnog povlačenja i talibanskog preuzimanja vlasti u augustu.

Moskva se boji infiltracije njihovih srednjoazijskih saveznika, oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i pojačanog krijumčarenja droge u regiji, prenosi dpa.

U toku više vojnih vježbi

Nekoliko vojnih vježbi koje su održale obje strane pridonijelo je tenzijama.

Trenutno se u zapadnoj Ukrajini održavaju vojne vježbe NATO-a, na kojima sudjeluju SAD i ostale zemlje NATO-a.

U srijedu je počela još jedna vježba u Ukrajini, pod nazivom “Ujedinjene snage 2021”, u kojoj sudjeluju vojnici 11 NATO članica, prema riječima Ministarstva obrane u Kijevu.

Na vježbama se očekuje sudjelovanje 12.500 vojnika, koji će koristiti više od 600 komada vojne opreme diljem zemlje te će trajati do idućeg četvrtka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO