SAD i EU doniraju stotine miliona dolara i eura za Jemen

Američki državni sekretar najavio više od 290 miliona dolara vrijednu pomoć, dok iz Evropske unije izdvajaju 119 miliona eura.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države osigurat će više od 290 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći za Jemen, izjavio je državni sekretar Anthony Blinken, što je dio dodatnih 600 milijardi dolara novih donacija na globalnom nivou.

“SAD ostaje privržen odluci da se isporuči pomoć najugroženijima u Jemenu i poziva na okončanje opstrukcija i birokratskih prepreka“, poručio je on, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Šef američke diplomatije je pozvao zemlje donatore da ispune obećanja što je prije moguće.

Unazađen razvoj

Evropska unija će sa 119 miliona eura pomoći Jemenu koji se nalazi u najvećoj svjetskoj humanitarnoj krizi.

Iz Evropske komisije navedeno je da će dodatna podrška biti pružena ugroženim građanima Jemena, pogođenim sukobom koji traje više od šest godina, prenosi Anadolija.

U saopćenju koje je skrenulo pažnju na najveću svjetsku humanitarnu krizu u Jemenu napomenuto je da 70 posto stanovništva zemlje treba humanitarnu pomoć.

Navedeno je da je kriza u Jemenu zahvatila institucije, javne usluge i infrastrukturu, čime je razvoj zemlje vraćen unatrag više od 20 godina.

Udari koalicije

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije, kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Navodi se da su hiljade ljudi poginuli u sukobima koji u zemlji traju više od šest godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Borbe se vode u provinciji Bayda, a počele su kada je vlada pokrenula vojnu operaciju kako bi povratila Baydu, gdje kontrolu imaju pobunjeni Husi.

Published On 13 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO