UN: Zemlje u razvoju osudile bogate zbog gomilanja vakcina

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala; Antionio Guterres je nejednaku distribuciju vakcina protiv COVID-19 nazvao ‘bestidnom’.

Bogate zemlje gomilaju vakcine, dok siromašne zemlje vakcine dobivaju na kapaljku, rekao je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte (EPA)

Čelnici zemalja u razvoju upozorili su na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda da gomilanje vakcina protiv COVID-19 u bogatim zemljama omogućava razvoj novih varijanti korona virusa te da zaraza ponovno uzima maha.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je nejednaku distribuciju vakcina protiv COVID-19 nazvao “bestidnom”.

“Bogate zemlje gomilaju vakcine dok siromašne zemlje vakcine dobijaju na kapaljku”, kazao je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

“Sada već govore i o trećim dozama, dok zemlje u razvoju dijele doze po pola kako bi pregrmili situaciju. Ovo je šokantno za nevjerovati i mora se nazvati pravim imenom – sebičnošću, koja niti je opravdana, niti moralna”, poručio je on, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vakcinacija u Kongu manja od jedan posto

Oko 35 posto ljudi u svijetu koji su primili najmanje jednu dozu vakcine dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 posto iz Evrope i Sjeverne Amerike.

U međuvremenu je vakcinacija u nekim zemljama, poput Haitija ili Demokratske Republike Kongo, manja od jedan posto.

Afrika je teško pogođena takozvanim nacionalizmom vakcina, s oko 900 miliona Afrikanaca koji tek trebaju primiti vakcinu da bi taj kontinent dosegao vakcinaciju od 70 posto.

SAD je u srijedu obećao dodatnih 500 miliona doza vakcina za druge zemlje, a Kina dvije milijarde doza vakcina za ostatak svijeta do kraja godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO