SAD odobrio treću dozu vakcina za najugroženije grupe

FDA je odobrio davanje treće doze vakcina Pfizera za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog svog zdravstvenog ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi.

Stručni savjet FDA je prošlog petka ocijenio da raspoloživi podaci ne opravdavaju vakcinisanje trećom dozom opće populacije iznad 16 godina (EPA)

Agencija Sjedinjenih Država za lijekove (FDA) odobrila je davanje treće doze vakcina BioNtcha/Pfizera protiv COVID-a 19, takozvanog “boostera”, za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog svog zdravstvenog ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi.

FDA je odluku objavio u srijedu navečer, a prošle sedmice je to preporučio stručni savjet agencije.

To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu vakcinisati još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze.

Vakcine za radnike

Vršiteljica dužnosti povjerenice agencije FDA, Janet Woodcock je rekla da će ‘booosteri’ biti dopušteni za grupe poput radnika u zdravstvu, nastavnike, radnike u samoposluživanjima i ljude u skloništima za beskućnike i zatvorima.

Odluka je zasnovana na naučnim dokazima i preporuci stručnog savjeta, rekla je.

“Nastavit ćemo procjenjivati naučne spoznaje koje se brzo mijenjaju i obaviještavati javnost”, najavila je.

Stručni savjet FDA je prošlog petka ocijenio da raspoloživi podaci ne opravdavaju vakcinisanje trećom dozom opće populacije iznad 16 godina.

Predsjednik SAD-a Joe Biden već je najavio početak vakcinisanja trećom dozom 20. septembra za sve vakcinisane prije osam mjeseci.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO